Tereyağı, süt veya yoğurdu oluşturan kremanın (süt yağı) ayrıştırılıp çalkalanmasıyla elde edilen doğal bir süt ürünüdür. Koyulaşmış süt yağı yoğunlaşarak katılaşır ve tereyağı oluşur. Genellikle inek, koyun veya keçi sütünden yapılır ve içerdiği yüksek yağ oranı sayesinde hem pişirmede hem kahvaltıda hem de hamur işlerinde kullanılır.
''Tereyağı nasıl saklanır ve gerçek tereyağı nasıl anlaşılır?'' başlıklı haberlere göz atın.
Tereyağı normalde düşük su aktivitesine sahip olduğu için kolay kolay küflenmez; ancak yüzeyi nem, su buharı veya besin artığıyla temas ederse küf oluşabilir.
Buzdolabına açık şekilde konulması
Bıçaktan bulaşan ekmek kırıntısı, yemek artığı
Ambalajının hava alması gibi durumlar küf oluşumunu hızlandırır.
Tereyağında küf gördüğünüzde tümünü çöpe atmanız gerekir. Küf yalnızca yüzeyde görülse de kökleri tereyağının içine doğru ilerleyebilir. Tereyağı yumuşak bir yağ olduğu için küf sporları hızla yayılır ve görünmeyen kısımlarına da ulaşabilir.
Hayır, yenmez. Bazı peynirlerde küflü kısmın kesilip atılması güvenli olabilir, ancak tereyağı yarı yumuşak yapıda olduğu için küfü kesip atmak güvenli değildir. Küf toksinleri yağın içine çoktan karışmış olabilir.
Hakiki tereyağı da uygun olmayan koşullarda küflenebilir, ancak:
Su oranı düşük olduğu için daha geç küflenir.
Doğal tereyağı, katkısız olduğundan küf olduğunda rengi hızla değişir ve kokusu bozulur.
Yani gerçek tereyağı “hiç küflenmez” de��il; yanlış saklandığında küflenir ama daha geç olur.