Türk mutfağında pek çok yemeğin lezzet sırrı, aslında oldukça basit ama etkili bir aşamada gizlidir; soğan ve salçanın kavrulması. Bu ikili öyle bir uyum yakalar ki, tencereye girer girmez mutfağı mis gibi kokular sarar. İster bir tencere kuru fasulye yapın, ister sebzeli bir yemek hazırlayın; doğru kavrulmuş bir soğan ve salça karışımı, tüm tarifin temelini oluşturur. Peki; soğan ve salça nasıl kavrulur?
Malzemeler:
Yapılışı:
Tavanızı orta ateşe alın ve sıvı yağı ekleyin. Yağın hafifçe ısınmasını bekleyin. İnce doğranmış soğanları ekleyin. Soğanlar şeffaflaşıp altın rengi alana kadar, yaklaşık 5–8 dakika boyunca karıştırarak kavurun. Sabırlı olun, bu adım yemeğin lezzetini belirler. Soğanlar kavrulduktan sonra salçayı ekleyin. Salçayı, çiğ kokusu çıkana kadar 2–3 dakika boyunca karıştırarak kavurun. Rengi biraz koyulaşmalı ve yağa karışmalıdır. Bu aşamada tuz veya pul biber ekleyebilirsiniz. Eğer yemeğe geçecekseniz az miktarda sıcak su ekleyip açabilirsiniz.
İpuçları:
Şunlara da göz atın: