Mutfakta çoğumuzun başına gelmiştir; dolapta unuttuğunuz bir soğan, günler sonra yeşil bir filizle sizi karşılar. Besin güvenliği ve lezzet açısından merak edilen soğan filizlenirse yenir mi?
Soğan sert ve sağlamsa: Filizlenmiş olsa bile tüketilebilir. Filiz kısmı acı olabilir ama zehirli değildir. Soğan yumuşamış, küflenmiş veya kokuyorsa: Bozulmuş olabilir, bu durumda tüketilmemelidir.
Filizlenen kısım (yeşil sürgün) acı bir tat verebilir, isterseniz bu kısmı çıkararak kullanabilirsiniz. Bazı kişiler bu filizleri yemeklere ekler, özellikle çorba ve salatalarda kullanılır ama çok yoğun kullanıldığında tadı baskın olabilir.
Filizlenmiş soğan, besin değerini büyük ölçüde kaybetmez. Ancak filizlenme süreci uzun sürerse su kaybı olur ve tadı değişebilir.
Soğan filizlendiğinde, eğer genel durumu iyi ve bozulmamışsa güvenle tüketilebilir. Sadece filiz kısmını kesip atmak isterseniz, tat açısından daha iyi olabilir.