Günlük hayatın temposunda, besleyici ve tok tutan bir öğün hazırlamak her zaman kolay olmayabilir. Özellikle sıcak yaz aylarında ya da hafif ama dengeli bir akşam yemeği arayışındaysanız, tahıllı ve protein kaynaklarıyla zenginleştirilmiş salatalar en doğru seçimlerden biri. Kinoa, karabuğday, bulgur gibi kompleks karbonhidratlar; nohut, mercimek, ton balığı, tavuk ve somon gibi kaliteli proteinlerle bir araya geldiğinde hem doyurucu hem de sağlıklı bir tabak ortaya çıkıyor. İşte sağlıklı, besleyici ve pratik 9 nefis tarif...
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış kinoa
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet salatalık (küçük doğranmış)
1 adet domates (doğranmış)
1/4 kırmızı soğan (ince doğranmış)
1/2 su bardağı maydanoz (ince kıyılmış)
1/4 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Tüm malzemeleri geniş bir kasede karıştırın. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberle tatlandırın. Soğuk servis edin.
Malzemeler:
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 adet domates (rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı doğranmış yeşillik (maydanoz, nane)
1 limonun suyu
Tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı:
Bulguru üzerini geçecek kadar sıcak suyla şişirin. Salçayı ekleyip karıştırın. Mercimek, domates, yeşillikler, zeytinyağı, limon suyu ve baharatları ekleyin. Güzelce harmanlayın ve servis edin.
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış karabuğday
150 gr haşlanmış veya ızgara tavuk göğsü (doğranmış)
Bir avuç roka ve marul (veya karışık yeşillikler)
1/2 avokado (isteğe bağlı, dilimlenmiş)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı hardal
1 yemek kaşığı limon suyu
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Karabuğday, tavuk, yeşillikler ve avokadoyu geniş bir kasede karıştırın. Zeytinyağı, limon suyu, hardal, tuz ve karabiberle hazırladığınız sosu üzerine gezdirin. Hafifçe harmanlayıp servis edin.
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış aşurelik buğday
1 kutu ton balığı (süzülmüş)
1 adet közlenmiş kırmızı biber (doğranmış)
1–2 dal taze soğan (ince doğranmış)
1/2 su bardağı doğranmış dereotu
1 limonun suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Haşlanmış buğdayı geniş bir kaseye al��n. Kırmızı biber, taze soğan ve dereotunu ekleyin. Limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiberle tatlandırın. Ton balığını en son ilave edip nazikçe karıştırın. Soğuk servis yapın.
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış kırmızı mercimek
1 su bardağı haşlanmış arpa şehriye
1 adet havuç (rendelenmiş)
1/2 çay bardağı mısır
1/2 çay bardağı doğranmış kornişon turşu
Taze nane ve dereotu (ince kıyılmış)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Tuz
Yapılışı:
Tüm malzemeleri geniş bir kasede birleştirin. Zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ve tuzla hazırladığınız sosu ekleyip karıştırın. Soğuk olarak servis edin.
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış barbunya
1/2 su bardağı haşlanmış kinoa
1 küçük mor soğan (ince doğranmış)
1 adet közlenmiş kapya biber (doğranmış)
Bir avuç taze roka
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Yapılışı:
Kinoa ve barbunyayı bir kasede karıştırın. Üzerine soğan, közlenmiş biber ve roka ekleyin. Zeytinyağı ve nar ekşisiyle soslayıp hafifçe harmanlayın. Soğuk servis edin.
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış karabuğday
100–150 gr fırınlanmış veya ızgara somon
1 adet salatalık (doğranmış)
2–3 dal taze soğan (ince doğranmış)
Birkaç dal dereotu (ince kıyılmış)
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber
Yapılışı:
Haşlanmış karabuğdayı doğranmış salatalık, taze soğan ve dereotuyla karıştırın. Üzerine somonu ekleyin. Limon suyu, zeytinyağı ve karabiberle hazırladığınız sosu gezdirip nazikçe harmanlayın. Soğuk servis yapın.
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış ince bulgur
1/2 su bardağı beyaz peynir veya lor peyniri
1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
1/4 demet taze nane (ince kıyılmış)
2 adet domates (küçük doğranmış)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı sumak
Yapılışı:
Bulguru, maydanoz, nane ve domatesi ince ince doğrayın. Beyaz peynirle karıştırın. Üzerine zeytinyağı, limon suyu ve sumakla hazırladığınız sosu gezdirin. Karıştırıp biraz dinlendirdikten sonra servis yapın.
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış karabuğday
2 haşlanmış yumurta (doğranmış)
Bir avuç taze ıspanak veya roka
1/4 avokado (dilimlenmiş)
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı hardal
Yapılışı:
Haşlanmış karabuğday, yumurta, ıspanak veya roka ve avokadoyu bir kapta birleştirin. Limon suyu, zeytinyağı ve hardalı karıştırarak sos hazırlayın, salatanın üzerine gezdirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
Yazar: Uzman Diyetisyen Perihan Kılıç