Pekmez; yüksek şeker oranı sayesinde bakteri ve küf oluşumuna karşı dirençlidir ancak ekşime, küflenme veya kötü koku gibi belirtiler gösteriyorsa tüketilmemelidir. Serin, kuru ve karanlık bir yerde, cam kavanozda saklanması raf ömrünü uzatır.
Pekmezin son kullanma tarihi olabilir. Özellikle ambalajlı ve ticari olarak satılan pekmezlerde üreticiler, gıda yönetmeliklerine uygun olarak bir son kullanma tarihi (SKT) veya tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) belirtirler. Ancak, doğal ve katkısız pekmez doğru koşullarda saklandığında yıllarca bozulmadan dayanabilir. Şeker oranı yüksek ve su oranı düşük olduğu için bakteri ve küf oluşumuna karşı dirençlidir.
Pekmez, düşük su içeriği ve yüksek şeker oranı sayesinde doğal bir koruyucu etkiye sahiptir ve bu yüzden kolay kolay bozulmaz. Ancak yanlış saklama koşulları nedeniyle zamanla kalitesini kaybedebilir veya bozulabilir.
Şu belirtiler varsa pekmezi tüketmemeniz önerilir:
Kristalleşme bozulma belirtisi değildir; bu durumda pekmezi benmari usulü (sıcak su dolu bir kaba koyarak) ısıtarak eski kıvamına getirebilirsiniz.
Eğer pekmezi uygun şekilde saklarsanız yıllarca dayanabilir. Ancak ambalajlı ürünlerde üreticinin belirttiği son kullanma tarihine dikkat etmek faydalıdır.
Şunlara da göz atın: