Mayasız Pişi Yapmanın Püf Noktaları

Mayasız pişi (kabartma tozuyla yapılan pişi), kısa s��rede hazırlanabilmesi açısından oldukça pratik bir hamur işidir. Ancak tam kıvamında, içi pişmiş ve dışı çıtır pişiler yapmak için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları vardır. İşte mayasız pişi yaparken dikkat edilmesi gerekenler.
Mayasız Pişi Yapmanın Püf Noktaları
19 Temmuz 2025, 10:27

Mayasız pişi, kabartma tozu sayesinde pratik şekilde kabaran ve hızlıca hazırlanabilen bir hamur işidir. Hamurun kıvamı ve yağın doğru ısısı, pişinin içinin güzelce pişip dışının çıtır kalması için çok önemlidir. Hamuru ne çok kalın ne çok ince açarak, kısa süre dinlendirip kızgın yağda pişirerek en iyi sonucu alabilirsiniz.

mayasız pişi

Hamuru fazla yoğurmayın

Hamuru sadece toparlanana kadar yoğurun. Fazla yoğurmak pişinin sert olmasına neden olabilir.

Kabartma tozunu unla karıştırın

Kabartma tozunu doğrudan hamura değil, önce unla karıştırarak eklemek, eşit dağılmasını sağlar ve daha homojen bir kabarma olur.

pişi

Hamuru dinlendirmek (kısa da olsa)

Mayasız olsa da hamuru 15-20 dakika streç filme sarılı şekilde dinlendirmek, daha kolay şekil almasını ve güzel kabarmasını sağlar.

Hamuru ne çok kalın ne çok ince açın

Çok kalın hamur dışı pişip içi çiğ kalabilir, çok ince olursa kabarmaz. Yaklaşık 0.5-1 cm arası idealdir.

Yağın ısısı çok önemli

Yağ yeterince kızgın değilse pişiler yağ çeker, çok kızgınsa dışı yanar içi çiğ kalır. Yağa küçük bir parça hamur atın, hemen yukarı çıkıyor ama hızlıca kararmıyorsa ısı ideal demektir.

pişi

Kızartma sırasında yağı fazla doldurmayın

Pişilerin rahatça yüzebilmesi için derin tavada ve bol yağda kızartın. Böylece her yeri eşit kızarır.

Delmeden kızartın

Hamuru şekillendirirken ortasını delmeden kızartırsanız daha güzel kabarır. Ama içinin daha iyi pişmesini isterseniz ortasına hafif bastırabilirsiniz.

Yağdan aldıktan sonra havlu kağıt üzerinde dinlendirin

Fazla yağı alarak daha hafif bir pişi elde etmiş olursunuz.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo