Kahvaltı sofralarının yıldızı olan kayısı marmelatı, özellikle yaz aylarında kayısıların pazar tezgahlarında yerini almasıyla birlikte öne çıkan besinlerden biridir. Kayısı reçelinden farklı olarak daha homojen ve yayılabilir bir kıvamda olan kayısı marmelatı, olgun kayısı, toz şeker ve limon suyu ile hazırlanır. Kıvamı sürülebilir ve yoğundur. Tatlı ama hafif mayhoş tadıyla yediden yetmişe herkesi kendine hayran bırakır.
Marmelat yapımı için mutlaka olgun kayısılar kullanın. Bu sayede marmelatın daha doğal bir tada ve aromaya sahip olduğunu görebilirsiniz. Ancak kayısıların ezik ve çürük olmamasına dikkat edin. Bu durum hem marmelatın bozulmasını hızlandırır, hem de acı bir tat verebilir.
Kayısıları birkaç dakika kaynar suda pişirin. Ardından çekirdeksiz kayısıları blenderdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin. Bu işlem, marmelatın daha homojen ve sürülebilir olmasını sağlar.
Marmelata çok fazla şeker eklemek, yoğunluğunu sertleştirir. Az şeker kullanmak ise marmelatın kısa sürede bozulmasına neden olur. Bu yüzden 1 kg olgun kayısı için, 500-600 gram toz şeker yeterlidir. Tadını ayarlamak için, kayısıların tadına bakmayı unutmayın.
Pişirme işleminin sonlarına doğru marmelatın içine 1 yemek kaşığı taze limon suyu ekleyin. Bu sayede rengini koruyabilir, şekerlenmeyi engelleyebilir ve marmelatın ömrünü uzatabilirsiniz.
Marmelatın olup olmadığını anlamak için, bir çay kaşığı alarak soğuk bir tabağa damlatın. Parmağınızla ortadan çizgi çekin. Eğer marmelat dağılmıyorsa, kıvamı olmuş demektir. Hazırladığınız kayısı marmelatını cam kavanozlara doldurun ve kapağını kapatın. Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;