Kayısı Marmelatının Püf Noktaları

Kayısı marmelatı, olgun kayısıların şekerle pişirilip ezilerek püre haline getirilmesiyle yapılan, yoğun kıvamlı ve pürüzsüz bir meyve preserve ürünüdür. Kahvaltı sofralarının çok sevilen lezzetlerinden biri olan kayısı marmelatı püf noktalarına dikkat edilerek evde kolayca hazırlanabilir. Gelin, kayısı marmelatının püf noktalarını birlikte inceleyelim.
Kayısı Marmelatının Püf Noktaları
24 Haziran 2025, 21:58

Kahvaltı sofralarının yıldızı olan kayısı marmelatı, özellikle yaz aylarında kayısıların pazar tezgahlarında yerini almasıyla birlikte öne çıkan besinlerden biridir. Kayısı reçelinden farklı olarak daha homojen ve yayılabilir bir kıvamda olan kayısı marmelatı, olgun kayısı, toz şeker ve limon suyu ile hazırlanır. Kıvamı sürülebilir ve yoğundur. Tatlı ama hafif mayhoş tadıyla yediden yetmişe herkesi kendine hayran bırakır. 

Kayısı Marmelatının 5 Önemli Püf Noktası

  1. Kayısı seçimi

Marmelat yapımı için mutlaka olgun kayısılar kullanın. Bu sayede marmelatın daha doğal bir tada ve aromaya sahip olduğunu görebilirsiniz. Ancak kayısıların ezik ve çürük olmamasına dikkat edin. Bu durum hem marmelatın bozulmasını hızlandırır, hem de acı bir tat verebilir. 

kayısı marmelatı

  1. Püreleme

Kayısıları birkaç dakika kaynar suda pişirin. Ardından çekirdeksiz kayısıları blenderdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin. Bu işlem, marmelatın daha homojen ve sürülebilir olmasını sağlar. 

  1. Şeker oranı

Marmelata çok fazla şeker eklemek, yoğunluğunu sertleştirir. Az şeker kullanmak ise marmelatın kısa sürede bozulmasına neden olur. Bu yüzden 1 kg olgun kayısı için, 500-600 gram toz şeker yeterlidir. Tadını ayarlamak için, kayısıların tadına bakmayı unutmayın. 

kayısı marmelatı

  1. Limon suyu

Pişirme işleminin sonlarına doğru marmelatın içine 1 yemek kaşığı taze limon suyu ekleyin. Bu sayede rengini koruyabilir, şekerlenmeyi engelleyebilir ve marmelatın ömrünü uzatabilirsiniz. 

  1. Kıvam ve saklama

Marmelatın olup olmadığını anlamak için, bir çay kaşığı alarak soğuk bir tabağa damlatın. Parmağınızla ortadan çizgi çekin. Eğer marmelat dağılmıyorsa, kıvamı olmuş demektir. Hazırladığınız kayısı marmelatını cam kavanozlara doldurun ve kapağını kapatın. Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Çilek reçelinin püf noktaları
  2. Kayısı reçelinin püf noktaları
  3. İncir reçelinin püf noktaları
  4. Reçel nasıl saklanır?
  5. Yazlık reçel tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo