Mısır Gevrekli Islak Kek Tarifi
Karalahana, bilimsel adıyla Brassica oleracea var. viridis, lahana ailesinden gelen koyu yeşil yapraklı bir sebzedir. Türkiye’de özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilir ve bölgenin en tanınan, kültürel anlamda da en köklü bitkilerinden biridir. Halk arasında pancar, kara pancar veya karalahana pancarı olarak da bilinir. Karalahana, lahana familyasının en dayanıklı üyelerinden biridir. Don olaylarına bile direnç gösterir; bu yüzden Karadeniz’de “kış sebzesi” denince akla ilk o gelir.
Haşlama suyuna, kaynamadan hemen önce tuz atılır. Ortalama, 1 litre suya 1 tatlı kaşığı tuz yeterlidir. Yani bir tencere dolusu karalahana için yaklaşık 1,5–2 tatlı kaşığı tuz idealdir. Tuz tamamen çözündükten sonra karalahanalar suya eklenir.