Kalburabastı, Türk mutfağının sevilen şerbetli tatlılarından biridir. İçinde un, irmik ve yoğurt kullanılan kalburabastı, isteğe göre uzun süre saklamak için buzluğa atılabilir. Ancak kalburabastının pişip pişmemesi, hem saklama şeklini, hem de saklama süresini değiştirir.
''Kalburabastı malzemeleri nelerdir, kalburabastı neden hamur olur ve hazır kalburabastı şerbeti sıcak mı dökülür?'' başlıklı haberlere göz atın.
Hamuru hazırlayıp şekillendirdikten sonra (içine ceviz koyup kalburda bastırarak şekil verdikten sonra), tatlıları pişirmeden fırın tepsisine dizin. Tepsiyi 1–2 saat kadar buzlukta bekletin, tatlılar sertleşince çıkarın ve kilitli buzdolabı poşetine veya kapaklı bir saklama kabına aktarın. Bu şekilde 2–3 ay boyunca rahatça saklanabilir.
Tatlıyı tamamen pişirin ama şerbet dökmeyin. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra, buzdolabı poşetinde veya kapaklı kapta buzluğa kaldırın. Tüketmeden önce, oda sıcaklığında çözdürüp kısa süre fırında ısıtın (5–7 dakika), ardından ılık şerbet dökün.
Bu yöntem pek önerilmez. Şerbetli haliyle buzluğa atıldığında, çözüldüğünde tatlı yumuşar ve formu bozulur. Hamur şerbeti bırakır, dışı lapa bir dokuya dönüşebilir. Yine de kısa süreli (en fazla 1 ay) saklanabilir ama lezzet ve dokuda fark hissedilir. Eğer yine de donduracaksanız, tatlı tamamen soğuduktan sonra, tek kat halinde kaplara dizip aralarına yağlı kâğıt koyabilirsiniz.