ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER SAĞLIKLI YAŞAM HİNDİSTAN CEVİZİ SÜTÜNÜN FAYDALARI NELERDİR? EVDE HİNDİSTAN CEVİZİ SÜTÜ NASIL YAPILIR?

HİNDİSTAN CEVİZİ SÜTÜNÜN FAYDALARI NELERDİR? EVDE HİNDİSTAN CEVİZİ SÜTÜ NASIL YAPILIR?

Hindistan cevizi sütünün faydaları nelerdir? Evde hindistan cevizi sütü nasıl yapılır? Sizlere hindistan cevizi sütü ile ilgil merak edilenleri anlattık. İşte, hindistan cevizi sütünün faydaları ve yapılışı:
Hindistan Cevizi Sütünün Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi sütü son zamanlarda çok popüler hale gelen vegan sütler arasındadır.  Bir dizi sağlık yararı da sağlayabilen inek sütüne lezzetli bir alternatiftir. Sizler için hindistan cevizi sütünün faydalarını listeledik. İşte, Hindistan cevizi sütünün faydaları ve yapımı:


Hindistan Cevizi Sütü Nedir?

Hindistan cevizi sütü, hindistancevizi ağacının meyvesi olan olgun kahverengi hindistancevizlerinin beyaz kısımlarından gelir.  Sütün kalın bir kıvamı ve zengin, kremsi bir dokusu vardır. Tay ve diğer Güneydoğu Asya mutfaklarında tariflerde genellikle bu süt kullanılır. Hawaii, Hindistan ve bazı Güney Amerika ve Karayip ülkelerinde de popülerdir.

Hindistan cevizi sütü, olgunlaşmamış yeşil hindistancevizlerinde doğal olarak bulunan hindistancevizi suyuyla karıştırılmamalıdır. Hindistan cevizi suyunun aksine, süt doğal olarak oluşmaz. Hindistan cevizi sütü yapabilmek için katı beyaz kısım ile sütün karıştırılması gerekir. Buna karşılık Hindistan cevizi suyunun %94’ü sudur. Hindistan cevizi sütünden çok daha az yağ ve çok daha az besin içerir.


Nasıl Yapılır?

Hindistan cevizi sütü kıvamına ve ne kadar işlendiğine göre kıvamlı ya da akışkan olarak sınıflandırılır.

  • Kıvamlı: Katı Hindistan cevizinin sert kısmı ince ince rendelenir ve su ile blenderdan geçirilerek tülbentten süzülür.
  • Akışkan: Kıvamlı hindistan cevizi sütü yapıldıktan sonra tülbentte kalan rendelenmiş hindistan cevizi tekrar blenderdan geçirilerek süzülür. Süzülme işlemi bir iki kere tekrarlanır.

Geleneksel mutfaklarda, kıvamlı hindistancevizi sütü tatlılarda ve soslarda kullanılır. Çorbalarda ve ince soslarda akışkan süt kullanılır.


Hindistan Cevizi Sütünün Faydaları


  • Beslenme İçeriği

Hindistan cevizi sütü yüksek kalorili bir besindir. Kalorisinin yaklaşık %93'ü, orta zincirli trigliseritler  olarak bilinen doymuş yağlar da dahil olmak üzere yağdan gelir. Süt ayrıca çeşitli vitamin ve mineraller için iyi bir kaynaktır. 240 gramı aşağıdaki değerleri içerir;

Kalori: 552

Yağ: 57 gram

Protein: 5 gram

Karbonhidrat: 13 gram

Lif: 5 gram

C Vitamini: Önerilen Günlük Alımın %11'i

Folat: Önerilen Günlük Alımın %10'u

Demir: Önerilen Günlük Alımın %22'si

Magnezyum: Önerilen Günlük Alımın %22'si

Potasyum: Önerilen Günlük Alımın %18'i

Bakır: Önerilen Günlük Alımın %32'si

Manganez: Önerilen Günlük Alımın %110'u

Selenyum: Önerilen Günlük Alımın %21'i

Ek olarak, bazı uzmanlar hindistan cevizi sütünün sağlık yararları sağlayabilecek benzersiz proteinler içerdiğine inanmaktadır. Bununla birlikte, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.


  • Kilo ve Metabolizma Üzerine Etkileri

Hindistan cevizi sütündeki yağların kilo verme, vücut kompozisyonu ve metabolizmaya fayda sağlayabileceğine dair bazı kanıtlar var. Daha uzun zincirli yağların aksine, hindistancevizi içerisinde bulunan yağlar sindirim sisteminden doğrudan karaciğerinize gider ve burada enerji veya keton üretimi için kullanılırlar. Yağ olarak depolanma olasılıkları daha düşüktür. Yağlar sayesinde iştah azaltmaya ve kalori alımını azaltmaya yardımcı olur. 


  • Kolesterol ve Kalp Sağlığı Üzerine Etkileri

Hindistan cevizi sütü doymuş yağda çok yüksek olduğundan, insanlar bunun kalp için sağlıklı bir seçim olup olmadığını merak edebilirler. Genel olarak, kolesterol ve trigliserit seviyeleri hindistancevizi alımıyla iyileşir. "Kötü" LDL kolesterolün arttığı durumlarda, "iyi" HDL de tipik olarak artar.


  • İltihabı Azaltır

Hayvan çalışmaları, hindistancevizi özü ve hindistancevizi yağının, yaralı sıçanlarda ve farelerde iltihaplanmayı ve şişmeyi azalttığını buldu.


  • Mideye İyi Gelir

Mide ülseri boyutunu azaltır. Bir çalışmada, hindistancevizi sütü sıçanlarda mide ülseri boyutunu %54 oranında azalttı.


Şunlara da göz atın;



Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!