Yılbaşı hediyeleşmesi, yalnızca bir jest değil; kültürlerin yüzyıllardır sürdürdüğü “ilişki tazeleme” ritüelinin en görünür hâli. Antropologlara göre el emeği hediyeler, topluluklarda güveni ve bağlılığı güçlendiriyor; özellikle yenilebilir hediyeler, bu döngünün en sade ama en etkili örnekleri. Dünyada bu gelenek giderek güçleniyor. Hediyeleşmeyi ürün değil; el emeği ve tadılabilir bir jest hâline getiren “edible gift” akımı, hızla büyüyerek son beş yılda ikiye katlandı. ABD’de ev yapımı atıştırmalıklar, Noel döneminde en çok tercih edilen sürdürülebilir hediye kategorisi hâline gelmiş durumda. İngiltere’de Noel döneminde kavanozda cookie mix ve sıcak çikolata karışımları yaygınlaşırken; Japonya’da “Oseibo” geleneğinin güncel yorumunda el yapımı şekerlemeler ve minik keklerle hazırlanan küçük paketler tercih ediliyor. ABD’de “holiday bark” yani kuruyemişli yılbaşı çikolatası, granola barlar, ev yapımı mini kekler öne çıkarken; İskandinav ülkelerinde kurabiye kutuları ve tarçınlı elma püreleri yılbaşı paketlerinin değişmez parçaları arasında yer alıyor.
Bu akımın temelinde iki şey var: kişisel dokunuş ve düşük atık. Kavanozlar, mini kutular, kraft kâğıdı ve küçük poşetler, endüstriyel ambalaj yerine yeniden kullanılabilir malzemeleri öne çıkarıyor. Küçük paketlerin başarısı ise bir gerçeğe dayanıyor: Az ama özenli içerikler, büyük hediyelerden daha fazla “değer hissi” yaratıyor. Kısacası, yeni yılın ruhu artık süslü paketlerde değil; emeği görülen, tadı paylaşılan küçük paketlerde saklanıyor. El emeği hediyenin gücünü anlatan bu ritüelin ardından, yılbaşı için kolay paketlenebilen ve hediye etmeye uygun tarifler sizi bekliyor.
10 kişilik
Hazırlanışı
Kurabiye için gereken malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Tüm malzemeyi derin bir kapta yoğurun. Kurabiyelerin kabarması için bir çay kaşığı karbonat ve kabartma tozu ilave edebilirsiniz. Unladığınız mutfak tezgahında hamuru ince şekilde açın. İster kalıpla, ister bardak ağzı ile yuvarlak şekiller çıkarın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. 180 dereceye ayarlı fırında hafif kızarıncaya kadar pişirin. Soğuyan kurabiyelerin üzerini renklendirdiğiniz şeker hamuru ile süsleyin.
Hazırlanışı
Bitter çikolatayı ve sütlü çikolatayı küçük parçalara bölün. Çikolataları benmari usulü eritin. Mikrodalga kullanıyorsanız, kısa aralıklarla 20-30 saniye ısıtarak karıştırabilirsiniz. Çikolata karışımını silikon bir kalıba veya bir tepsiye dökün. Karışımın üzerine fındık, fıstık ya da badem gibi kuruyemişlerinizi, kuru üzümleri ekleyin. Çikolata karışımını buzdolabına koyun ve yaklaşık 30-60 dakika boyunca sertleşmesini bekleyin. Yılbaşı çikolataları tamamen donduktan sonra, kalıptan çıkarın. Küçük parçalara ayırarak ya da bütün olarak şekillendirebilirsiniz. Küçük şeffaf poşetlere veya güzel bir kutuya koyarak hediye edebilirsiniz.
Püf Noktası
10 kişilik
Üzeri için
Hazırlanışı
Tereyağı ve çikolatayı benmari usulü eritin; ılımaya bırakın. Unu, pudra şekerini, kakaoyu ve vanilyayı ayrı bir kapta karıştırın. Yumurtaları mikser yardımıyla kabarana kadar çırpın. İçine çikolata ve tereyağı karışımını ekleyip çırpmaya devam edin. Unlu karışımı da azar azar ekleyerek yoğun bir kıvam alana kadar karıştırın. Karışımı mini muffin kalıplarına paylaştırarak önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Krem şantiyi soğuk süt ile katılaşana kadar çırpın. Yeşil gıda boyasını ekleyip iyice karıştırın. Krema torbasına aktarıp soğuyan muffinlerin üzerine sıkın. Renkli şekerlerle süsleyip servis yapın.
5 kişilik
Üzeri için
Hazırlanışı
Portakal halka halka doğranır. Kabuklarının acısı gitmesi için kaynar suda suyu değiştirilerek iki kere kaynatılır. Portakallar; şeker, portakal suyu ve sıcak su içerisinde pişirilir. Suyu bitince portakal şekerlemeleri kurutulur. Ardından bitter çikolata benmari usulü eritilir. Portakal şekerlerinin yarısı çikolataya bulanarak soğutulur.
4-6 kişilik
Hazırlanışı
Yoğurma kabına bir yumurta ve diğer yumurtanın akını alın. Zeytinyağı, yoğurt, şeker, tuz, mahlep ve eritip soğuttuğunuz margarini ekleyip karıştırın. Unu ilave ederek iyice yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp rulo yapın. İkiye katlayıp iki ucunu bastırarak birleştirin. Fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 25 ila 30 dakika pişirin. Ilık servis yapın.
Şef Elif Edes Tarifiyle…
Hazırlanışı
Mini muffin kalıplarının içine kağıt kalıplar koyun. Muz ve fıstık ezmesini bir kaba alarak birlikte ezin. Çikolatayı benmaride eritin. Muffin kağıtlarının tabanına erimiş çikolatayı sıkın ve üzerlerine birer çay kaşığı muzlu karışımdan koyun; onun da üzerini kaplayacak şekilde çikolata sıkın. Son olarak yaprak tuz serpin ve sertleşene kadar buzdolabında bekletin. Çelengi oluşturmak için yine zemine royal icing sürün ve fıstıklı çikolata kaplarını, makaron, ufak limonlu kek, draje, top çikolatalar ve mini gofretlerle süsleyerek yerleştirin. Son dokunuş olarak hindistancevizi rendesi veya pudra şekeri serpebilirsiniz.
10 kişilik
Hazırlanışı
Tereyağı ve şekeri iyice çırpın. Ardından yumurta, pekmez ve diğer malzemeleri ilave edip kısa bir süre daha çırpın. Unu azar azar ilave ederek hafif ele yapışan bir hamur haline gelinceye kadar yoğurun. Hamuru streç filme sararak, yarım saat buzdolabında dinlendirin. Dinlenmiş hamuru tezgah üzerinde yaklaşık 1mm kalınlığında açarak mini yuvarlak kalıpla daireler kesin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye ikişer cm aralıklarla dizin ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Fırından alıp tel ızgara üzerinde soğutun. Soğuyan kurabiyelerin üzerine renkli glazürlerle rakamlar yazın ve donduktan sonra servis edin.
10 kişilik
Hazırlanışı
Marshmallowları çubuk ya da kürdana saplayın ve erittiğiniz çikolataya batırın. Tabakların içine, ceviz, pasta süsleri, küçük şekerler koyun. Çikolatalı marshmallowları bu malzemelere batırıp, çeşit çeşit renkli lolipoplar elde edin.
6 kişilik
Hazırlanışı
Çikolatayı kısık ateşte, benmari usulü eritin. Erittiğiniz çikolatayı ocaktan alın. Rendelenmiş portakal kabuğunu, ufalanmış kestaneyi ve yulaf kepeğini ekleyin. Spatula ile karıştırdıktan sonra yağlı kağıt serili tepsiye dökün. İstediğiniz yükseklikte olacak şekilde spatula ile düzelterek şekil verin. Oda ısısında 15 dakika beklettikten sonra buzdolabına alın ve 1 saat daha bekletin. Dilimleyip servis yapın ya da küçük poşetlerde hediyelik olarak tasarlayın.