Hediye Mi? Yenir O!

15 Aralık 2025, 15:11 tarihinde güncellendi.
Dünyada ‘edible gift’ yani yenilebilir hediye akımı yükselişte… El yapımı kurabiyelerden kavanoz karışımlarına, minik çikolatalardan atıştırmalıklara kadar pek çok tarif, yılbaşı kutlamalarında kişisel ve sürdürülebilir bir hediye alternatifi sunuyor. Yeni yılın en samimi hediyesi artık bir eşya değil; emeği görülen küçük bir tat.
Hediye Mi? Yenir O!

Yılbaşı hediyeleşmesi, yalnızca bir jest değil; kültürlerin yüzyıllardır sürdürdüğü “ilişki tazeleme” ritüelinin en görünür hâli. Antropologlara göre el emeği hediyeler, topluluklarda güveni ve bağlılığı güçlendiriyor; özellikle yenilebilir hediyeler, bu döngünün en sade ama en etkili örnekleri. Dünyada bu gelenek giderek güçleniyor. Hediyeleşmeyi ürün değil; el emeği ve tadılabilir bir jest hâline getiren “edible gift” akımı, hızla büyüyerek son beş yılda ikiye katlandı. ABD’de ev yapımı atıştırmalıklar, Noel döneminde en çok tercih edilen sürdürülebilir hediye kategorisi hâline gelmiş durumda. İngiltere’de Noel döneminde kavanozda cookie mix ve sıcak çikolata karışımları yaygınlaşırken; Japonya’da “Oseibo” geleneğinin güncel yorumunda el yapımı şekerlemeler ve minik keklerle hazırlanan küçük paketler tercih ediliyor. ABD’de “holiday bark” yani kuruyemişli yılbaşı çikolatası, granola barlar, ev yapımı mini kekler öne çıkarken; İskandinav ülkelerinde kurabiye kutuları ve tarçınlı elma püreleri yılbaşı paketlerinin değişmez parçaları arasında yer alıyor.

yılbaşı kurabiyesi

Bu akımın temelinde iki şey var: kişisel dokunuş ve düşük atık. Kavanozlar, mini kutular, kraft kâğıdı ve küçük poşetler, endüstriyel ambalaj yerine yeniden kullanılabilir malzemeleri öne çıkarıyor. Küçük paketlerin başarısı ise bir gerçeğe dayanıyor: Az ama özenli içerikler, büyük hediyelerden daha fazla “değer hissi” yaratıyor. Kısacası, yeni yılın ruhu artık süslü paketlerde değil; emeği görülen, tadı paylaşılan küçük paketlerde saklanıyor. El emeği hediyenin gücünü anlatan bu ritüelin ardından, yılbaşı için kolay paketlenebilen ve hediye etmeye uygun tarifler sizi bekliyor.

yılbaşı kurabiyeleri

Çarpıcı Püf Noktaları

  1. Üç Katman Kuralı: Paketlemede “katman hissi” önemlidir: ürün + iç koruma + dış kimlik. İç koruma için ince yağlı kâğıt, dış kimlik için kraft kâğıt veya asetat kutu tercih edebilirsiniz.
  2. Renksiz Ambalaj, Renkli Aksesuar: Minimal ambalaj, yemeğin rengini ve dokusunu öne çıkarır. Kontrast ip, etiket veya minik yılbaşı çıkartmalarıyla tek bir vurgu yeterli olacaktır.
  3. Sıcakken Paketleme Yapmayın: Özellikle çikolata, kurabiye ve marshmallow’larda içeride buhar kalırsa yüzey bozulur. Tamamen soğuduktan sonra paketleyin.
  4. Şeffaf Poşette Derinlik Etkisi: Şeffaf paketlerde ürünü tek sıra koymak yerine, farklı boyut ve renkleri ön yüzeye gelecek şekilde yerleştirmek hediyeye ışıltı katar.
  5. Doğal Dokunuş: Kuru portakal, mini çam dalı, jüt ipi, kahverengi kraft; yılbaşı ambalajlarında klasik ama eskimeyen sürdürülebilir seçeneklerdir. Gösterişli süslerden daha etkili görünür.

Yılbaşı Kurabiyesi

yılbaşı kurabiyesi

10 kişilik

  1. 550 g un
  2. 150 g pudra şeker
  3. 1 yumurta
  4. 250 g tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
  5. Süslemek için
  6. Gıda boyası
  7. Şeker hamuru

Hazırlanışı

Kurabiye için gereken malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Tüm malzemeyi derin bir kapta yoğurun. Kurabiyelerin kabarması için bir çay kaşığı karbonat ve kabartma tozu ilave edebilirsiniz. Unladığınız mutfak tezgahında hamuru ince şekilde açın. İster kalıpla, ister bardak ağzı ile yuvarlak şekiller çıkarın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. 180 dereceye ayarlı fırında hafif kızarıncaya kadar pişirin. Soğuyan kurabiyelerin üzerini renklendirdiğiniz şeker hamuru ile süsleyin.

Yılbaşı Çikolatası

yılbaşı çikolatası

  1. 200 g bitter çikolata
  2. 100 g sütlü çikolata
  3. 1 çay bardağı fındık, fıstık ya da badem
  4. 1 yemek kaşığı kuru üzüm
  5. 1 yemek kaşığı nar taneleri

Hazırlanışı

Bitter çikolatayı ve sütlü çikolatayı küçük parçalara bölün. Çikolataları benmari usulü eritin. Mikrodalga kullanıyorsanız, kısa aralıklarla 20-30 saniye ısıtarak karıştırabilirsiniz. Çikolata karışımını silikon bir kalıba veya bir tepsiye dökün. Karışımın üzerine fındık, fıstık ya da badem gibi kuruyemişlerinizi, kuru üzümleri ekleyin. Çikolata karışımını buzdolabına koyun ve yaklaşık 30-60 dakika boyunca sertleşmesini bekleyin. Yılbaşı çikolataları tamamen donduktan sonra, kalıptan çıkarın. Küçük parçalara ayırarak ya da bütün olarak şekillendirebilirsiniz. Küçük şeffaf poşetlere veya güzel bir kutuya koyarak hediye edebilirsiniz.

Püf Noktası

  1. Çikolatanın iyi bir şekilde eridiğinden emin olun. Eğer çikolata tam erimeden kalırsa, yüzeyde pütürlü bir yapı oluşabilir. Çikolatayı benmari usulü veya mikrodalga fırında kısa aralıklarla eritirken sürekli karıştırmak önemli.
  2. Kuruyemişleri (fındık, fıstık, badem) bir tavada hafifçe, kısa süreli kavurursanız, daha yoğun ve lezzetli bir aroma elde edebilirsiniz.
  3. Beyaz çikolatayı benmari usulü eritip, karışımdan sonra üzerini süslemek için kullanabilirsiniz.

Yeni Yıl Cupcake

Yeni Yıl Cupcake

10 kişilik

  1. 2 yumurta
  2. 75 g tereyağı,
  3. 120 g bitter çikolata,
  4. 1,5 Türk kahvesi fincanı un,
  5. 2,5 Türk kahvesi fincanı pudra şekeri,
  6. 2 yemek kaşığı kakao,
  7. 1 paket vanilya,
  8. 1/4 çay kaşığı tuz,

Üzeri için

  1. 1 paket krem şanti
  2. 1 su bardağı soğuk süt
  3. Yeşil gıda boyası
  4. Renkli süsleme şekerleri

Hazırlanışı

Tereyağı ve çikolatayı benmari usulü eritin; ılımaya bırakın. Unu, pudra şekerini, kakaoyu ve vanilyayı ayrı bir kapta karıştırın. Yumurtaları mikser yardımıyla kabarana kadar çırpın. İçine çikolata ve tereyağı karışımını ekleyip çırpmaya devam edin. Unlu karışımı da azar azar ekleyerek yoğun bir kıvam alana kadar karıştırın. Karışımı mini muffin kalıplarına paylaştırarak önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Krem şantiyi soğuk süt ile katılaşana kadar çırpın. Yeşil gıda boyasını ekleyip iyice karıştırın. Krema torbasına aktarıp soğuyan muffinlerin üzerine sıkın. Renkli şekerlerle süsleyip servis yapın.

Portakallı Çikolata

Portakallı Çikolata

5 kişilik

  1. 1 adet portakal
  2. 1 çay bardağı portakal suyu
  3. Sıcak su
  4. 1 çay bardağı şeker

Üzeri için

  1. Bitter çikolata

Hazırlanışı

Portakal halka halka doğranır. Kabuklarının acısı gitmesi için kaynar suda suyu değiştirilerek iki kere kaynatılır. Portakallar; şeker, portakal suyu ve sıcak su içerisinde pişirilir. Suyu bitince portakal şekerlemeleri kurutulur. Ardından bitter çikolata benmari usulü eritilir. Portakal şekerlerinin yarısı çikolataya bulanarak soğutulur.

Mini Çatal Kurabiye

Mini Çatal Kurabiye

4-6 kişilik

  1. 125 g margarin
  2. 2 yumurta
  3. 1 çay bardağı yoğurt
  4. 1 çay bardağı zeytinyağı
  5. 3 çay kaşığı tuz
  6. 2 çay kaşığı mahlep
  7. 2 çay kaşığı toz şeker
  8. 23 yemek kaşığı un
  9. Çörek otu

Hazırlanışı

Yoğurma kabına bir yumurta ve diğer yumurtanın akını alın. Zeytinyağı, yoğurt, şeker, tuz, mahlep ve eritip soğuttuğunuz margarini ekleyip karıştırın. Unu ilave ederek iyice yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp rulo yapın. İkiye katlayıp iki ucunu bastırarak birleştirin. Fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 25 ila 30 dakika pişirin. Ilık servis yapın.

Muz ve Fıstık Ezmeli Tuzlu Çikolata Kapları

Muz ve Fıstık Ezmeli Tuzlu Çikolata Kapları

Şef Elif Edes Tarifiyle…

  1. 1 adet orta boy muz (olgun)
  2. 50 g fıstık ezmesi
  3. 350 g bitter çikolata
  4. Üzerine serpmek için deniz tuzu

Hazırlanışı

Mini muffin kalıplarının içine kağıt kalıplar koyun. Muz ve fıstık ezmesini bir kaba alarak birlikte ezin. Çikolatayı benmaride eritin. Muffin kağıtlarının tabanına erimiş çikolatayı sıkın ve üzerlerine birer çay kaşığı muzlu karışımdan koyun; onun da üzerini kaplayacak şekilde çikolata sıkın. Son olarak yaprak tuz serpin ve sertleşene kadar buzdolabında bekletin. Çelengi oluşturmak için yine zemine royal icing sürün ve fıstıklı çikolata kaplarını, makaron, ufak limonlu kek, draje, top çikolatalar ve mini gofretlerle süsleyerek yerleştirin. Son dokunuş olarak hindistancevizi rendesi veya pudra şekeri serpebilirsiniz.

Tombala Kurabiye

Tombala Kurabiye

10 kişilik

  1. 125 g tereyağı
  2. Yarım su bardağı tozşeker
  3. Yarım su bardağı pekmez
  4. 1 adet yumurta
  5. Yarım kabartma tozu
  6. 300 g un
  7. 1 tatlı kaşığı tarçın
  8. Arzuya göre ince çekilmiş ceviz veya fındık
  9. Renkli süsleme glazürleri

Hazırlanışı

Tereyağı ve şekeri iyice çırpın. Ardından yumurta, pekmez ve diğer malzemeleri ilave edip kısa bir süre daha çırpın. Unu azar azar ilave ederek hafif ele yapışan bir hamur haline gelinceye kadar yoğurun. Hamuru streç filme sararak, yarım saat buzdolabında dinlendirin. Dinlenmiş hamuru tezgah üzerinde yaklaşık 1mm kalınlığında açarak mini yuvarlak kalıpla daireler kesin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye ikişer cm aralıklarla dizin ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Fırından alıp tel ızgara üzerinde soğutun. Soğuyan kurabiyelerin üzerine renkli glazürlerle rakamlar yazın ve donduktan sonra servis edin.

Marshmallow Lolipop

Marshmallow Lolipop

10 kişilik

  1. Bir paket marshmallow
  2. Dilediğiniz kadar eritilmiş bitter çikolata
  3. Plastik çubuk ya da kürdan
  4. Pasta süsleri
  5. Büyük parçalar halinde fındık, ceviz, fıstık

Hazırlanışı

Marshmallowları çubuk ya da kürdana saplayın ve erittiğiniz çikolataya batırın. Tabakların içine, ceviz, pasta süsleri, küçük şekerler koyun. Çikolatalı marshmallowları bu malzemelere batırıp, çeşit çeşit renkli lolipoplar elde edin.

Kestaneli ve Yulaflı Barlar

Kestaneli ve Yulaflı Barlar

6 kişilik

  1. 160 g bitter çikolata
  2. 50 g yulaf kepeği
  3. 2 portakalın rendelenmiş kabuğu
  4. 10 adet haşlanmış kestane

Hazırlanışı

Çikolatayı kısık ateşte, benmari usulü eritin. Erittiğiniz çikolatayı ocaktan alın. Rendelenmiş portakal kabuğunu, ufalanmış kestaneyi ve yulaf kepeğini ekleyin. Spatula ile karıştırdıktan sonra yağlı kağıt serili tepsiye dökün. İstediğiniz yükseklikte olacak şekilde spatula ile düzelterek şekil verin. Oda ısısında 15 dakika beklettikten sonra buzdolabına alın ve 1 saat daha bekletin. Dilimleyip servis yapın ya da küçük poşetlerde hediyelik olarak tasarlayın.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo