Gault & Millau Rehberi Nedir?

Gastronomi dünyasında önemli bir yere sahip olan Gault & Millau, 1969 yılından beri farklı ülkelerdeki restoranları değerlendiriyor. Peki, Gault & Millau nasıl doğru ve şapka verme kriterleri neler? İşte, merak edilenler:
Gault & Millau Rehberi Nedir?
05 Aralık 2023, 11:44

Gault & Millau, Fransız restoran rehberi olarak bilinen dünyanın en prestijli gastronomi değerlendirme sistemlerinden biridir. 16 ülkede restoranları değerlendiren bu rehber, her sene seçkisine aldığı restoran ve şefleri özel bir ödül töreni ile paylaşıyor. 

Gault & Millau Rehberi Nasıl Ortaya Çıktı?

1960'lı yılların başında, Paris gazetesinde tanınmış bir gazeteci olan Henri Gault, ''Hafta Sonu Kaçışları'' isimli köşe yazısından sorumluydu. Baş editörü Christian Millau ise en sevdiği gastronomi arkadaşı olacak kişinin yazılarını gözden geçiriyordu. 10 yılın sonunda bu ikili, bağımsız ulusal bir dergi olan Nouveau Guide’ı çıkarma hakkını kazandı. 

1972 yılında Fransa'da ilk Gault & Millau rehberi yayınlandı ve ilk sayısıyla gastronomi dünyasına damgasını vurdu. Henri Gault ve Christian Millau, diğer eleştirmenleri dikkate almadan bağımsızlıklarını korumayı başardılar ve dereceli restoranların parasını daima ödediler. İkili, Alain Senderens, Alain Ducasse, Guy Savoy, Marc Veyrat, Joël Robuchon, Pierre Gagnaire, Michel Rostang gibi isimleri keşfederek okuyucularına yeni isimleri öğrettiler. 

gault millau

Gault & Millau Derecelendirme Sistemi Nasıl?

Her şefin restoranının özgünlüğüne inanan ikili, puanlama için bağımsız şarap ve gastronomi uzmanlarıyla çalışıyor. Gault & Millau, 8 bölgesel rehbere sahipler. Değerlendirmeye giren restoranlar, hizmet, fiyat, performans, atmosfer hakkında ayrı ayrı puanlamaya tabi tutuluyor. Yemeğin kalitesi ve lezzeti üzerinden restoranlara 1-20 arasında puan veriliyor. 10 puanl altındaki restoranlar genelde listeye alınmıyor. Yüksek puanlı restoranlar ise, Gault & Millau imzası olan 1-4 arası şapka kazanmaya hak kazanıyor. 

Gault & Millau, uzun süre hiçbir restorana 20 puan vermedi. Ancak 2004 yılında Marc Veyrat’a ait the Maison de Marc Veyrat ve La Ferme de Mon Père restoranları 20 puan almayı başardı. 2010 ve 2011 yıllarında ise Sergio Herman’s Oud Sluis 20/20 puan aldı.

Gastronomi dünyasında kendine saygın bir yer kazanan Gault & Millau Rehberi, Avusturya, Hırvatistan, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Fransa, Lüksemburg, Japonya, Hollanda, Sırbistan, İsviçre, Slovenya ve Almanya gibi ülkeler yer alıyor. Gault & Millau Rehberi, 2023 yılında yaptığı saha çalışmalarıyla Türkiye'yi de rehberine dahil etti ve şapka kazanan restoranları açıkladı. 

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo