ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ NEDİR, NE İŞE YAPAR?

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ NEDİR, NE İŞE YAPAR?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü nedir? Gastronomi mezunlarının iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışabilirler? Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri Gastronomi bölümü hakkında bilgi verdi:
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Nedir, Ne İşe Yapar?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, yemeği her yönüyle ele alan çok disiplinli bir alandır. Öğrencileri yeme içme sektöründeki çeşitli pozisyonlara hazırlar ve çok yönlü, yönetici kimliği olan profesyoneller yetiştirir. Gastronomi bölümü gıdayı kimyasal özellikleri, tarihi, kültürü ve tasarımı açısından ele aldığı gibi operasyonları da işletme, mekan tasarımı, pazarlama, insan kaynakları gibi çeşitli konuları ile ele alır. Sektöre adım atan öğrenciler, hem sözel hem sayısal derslerden beslenerek uzmanlaşmayı seçtikleri alanda çok çeşitli pozisyonlarda dahil olabilirler. 


Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Mezunlarının İş İmkanları Nelerdir? 

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları yeme içme sektöründe çok çeşitli iş imkanlarına sahiptir. Mutfak şefi olabilirler, mutfağı yönetip menü yönetimi, operasyon yönetimi gibi görevlerde lider pozisyonlara erişebilirler. Otellerin F&B departmanlarında çalışarak yönetici pozisyonlara gelebilirler. Gıda firmalarında ürün geliştirme ve benzeri görevleri üstlenebilirler. Gıda tarihçisi, gıda pazarlama uzmanı gibi pozisyonları başarı ile yürütürler. Yemek yazarı olup dergiler, bloglar ve benzer mecralarda hikayelerini oluşturabilirler. Yemek stilisti olup pazarlama amaçlı fotoğraf ve video çekimlerinde rol alabilirler. Gastronomi turizmine yönelip bir ürün veya bölgenin markalaşmasına katkıda bulunabilirler. Kısacası gıda ilişkili birçok alanda uzmanlaşarak çok disiplinli bilgi birikimlerini aktarabilirler. 




Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde Öğrencilere Hangi Eğitimler Verilir? 

Bu bölümde öğrencilere gıda kimyası, mutfak matematiği, yemek tarihi, yemek kültürü, işletme, insan kaynakları, pazarlama, gastronomi turizmi, mesleki yabancı dil, mekan tasarımı, ürün geliştirme ve menü yönetimi gibi bir çok alanda teorik proje bazlı veya örnek olay çalışmaları ile desteklenen sektörel dersler verilir. Aynı zamanda hem temel hem de uzmanlık alanına yönelik mutfak uygulama ve pastacılık gibi dersler verilir. Hem Türk mutfağı hem de dünya mutfaklarından örnekler ile öğrencilere reçete okuma, mutfak disiplini ve analiz becerileri geliştirilir.


Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüne Nasıl Girilir? Yetenek Sınavı Var Mı? 

Gastronomi bölümlerine giriş yöntemi bölümün bulunduğu fakülteye göre değişiklik göstermektedir. Altınbaş Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerini Sözel puan ile alır, yetenek sınavı bulunmamaktadır.


Gastronomi Öğrencileri Nerelerde Staj Yapabilir?  

Gastronomi öğrencileri restoranlar, otellerin f&b ile ilişkili departmanları, gıda firmaları, gıda ile ilişkili dergi, web sitesi gibi alanlarda staj yapabilirler. 



Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri Uzunoğlu


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!