Yemekleri yavaş ve kontrollü pişirmek, dışının sertleşmesini önler. Sebze ve etleri pişirirken biraz sıvı kullanmak, kurumasını engeller. Fırından çıkardıktan sonra kapağını açmadan bekletmek, içinin yumuşacık kalmasını sağlar.
Et, tavuk veya hamur gibi malzemeleri pişirmeden önce oda sıcaklığına getirmek, pişerken eşit şekilde yumuşamasını sağlar. Soğuk malzemeler pişerken yüzeyde hızlıca sertleşebilir.
Et, tavuk veya sebzeleri marine etmek, hem lezzet katar hem de yumuşak kalmasını sağlar. Yoğurt, zeytinyağı, limon suyu veya baharatlı marineler özellikle etleri yumuşatır.
Yüksek ısı ile hızlı pişirmek dışını sertleştirebilir. Orta dereceli fırında (170–180°C) yavaş pişirmek, içinin yumuşak kalmasını sağlar.
Fırında pişen yemeklerin içine biraz su, et suyu, süt veya krema eklemek, nemli bir ortam yaratır ve yemeklerin kurumasını önler.
Alüminyum folyo veya kapak kullanmak, yemeklerin buharla pişmesini sağlar. Bu sayede özellikle et ve sebzeler daha yumuşak olur.
Fırından çıktıktan sonra yemeği birkaç dakika dinlendirmek, suyun ve lezzetin malzemenin içinde dağılmasını sağlar. Etler özellikle dilimlemeden önce 5–10 dakika bekletilirse daha yumuşak olur.