Mısır Gevrekli Islak Kek Tarifi
“Dible” kelimesi, sebzenin kendi suyu ve az miktarda eklenen pirinçle birlikte, suyunu tamamen çekene kadar pişirilmesi anlamına gelir. Bu yüzden fasulye diblesi, fasulyenin lezzetini ön plana çıkaran hafif ama doyurucu bir yemektir.
Fasulye diblesi, Karadeniz mutfağına özgü yöresel bir yemektir. Özellikle Trabzon, Rize, Ordu ve Giresun gibi bölgelerde çok sık yapılır. Karadeniz’de “dible” denilen yemek tekniği, sebzelerin (fasulye, lahana, ıspanak, kabak vb.) pirinç eklenerek, kendi suyunu salıp çekene kadar pişirilmesi anlamına gelir.
Yani dible, aslında bir yemek türüdür; fasulye diblesi bunun en bilinen ve en çok yapılan çeşididir. Yaz aylarında taze fasulyenin bol olduğu dönemde sofralarda sıkça yer alır.