Evde Ekmekle Yapılabilecek 7 Tarif

Evde bayat ya da taze ekmekle hazırlayabileceğiniz, hem pratik hem de lezzetli 7 tarifle sofralarınıza yeni bir soluk getirin. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlıdan atıştırmal��ğa kadar her öğüne uygun bu yaratıcı önerilerle hem israfı önleyin hem de damakları şımartın. İşte evde ekmekle yapılabilecek 7 tarif.
Evde Ekmekle Yapılabilecek 7 Tarif
02 Temmuz 2025, 14:57

Ekmek, mutfağımızın en temel ve vazgeçilmez ürünlerinden biri. Ancak zamanla bayatlayan ekmekleri değerlendirmek çoğu zaman zorlayıcı olabilir. Oysa ki ister taze ister bayat olsun, ekmekle hazırlayabileceğiniz yaratıcı ve nefis tariflerle hem lezzetli sofralar kurabilir hem de gıda israfını önleyebilirsiniz. İşte evde ekmekle yapılabilecek 7 tarif.

  1. Fırında Tost

Fırında Tost

Malzemeler

  1. 12 dilim tost ekmeği
  2. 12 dilim jambon
  3. 1 yemek kaşığı pesto sos
  4. 12 dilim taze kaşar peyniri
  5. 6 adet yumurta
  6. 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  7. 2 yemek kaşığı tereyağı
  8. Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
  9. 2 dal maydanoz (Kıyılmış)

Yapılışı:
Fırın tepsisini yağlayın. Tost ekmeklerinin yarısının üzerine pesto sos sürüp fotoğrafta gördüğünüz gibi sıralayın. Üzerlerine dilimlenmiş jambonu ve taze kaşar peynirini yerleştirin. Malzemelerin üzerlerine kalan 6 dilim tost ekmeğini kapatın. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında, 15 dakika pişirin. Tereyağını ayrı bir tavada eritip, yumurtaları göz göz olacak şekilde pişirin. Fırından çıkan tostların üzerlerine yerleştirin, pul biber, ince kıyılmış maydanoz ve tuz serpip hemen servis yapın.

  1. Ekmek Pizzası

Ekmek Pizzası

Malzemeler

  1. 6 dilim bayat ekmek
  2. 100 gr beyazpeynir
  3. 4 taze soğan
  4. 2 domates
  5. 2 sosis
  6. 6 dal maydanoz
  7. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  8. Kırmızı pulbiber
  9. Tuz
  10. karabiber

Yapılışı:
Soğanları ince kıyın. Domatesleri ufak doğrayın. Sosisleri küp doğrayıp, beyazpeyniri ufalayın. Hepsini diğer malzemelerle birlikte harmanlayın. Harcı ekmeklerin üzerine sürün. 160 derecelik fırında, üzeri kızarana kadar pişirip servis yapın.

  1. Kıymalı Ekmek Ruloları

Kıymalı Ekmek Ruloları

Malzemeler

  1. 1 paket büyük boy tost ekmeği
  2. 3 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
  3. 100 gr tereyağı
  4. 200 gr kıyma
  5. 1 soğan
  6. 1 domates
  7. 1 diş sarımsak
  8. Tuz
  9. Karabiber
  10. Kimyon
  11. Kırmızı pul biber

Servis için

  1. Sarımsaklı yoğurt
  2. Çörek otu
  3. Taze nane

Yapılışı:
Soğan ve sarımsağı küçük doğrayıp ayçiçeği yağında birkaç dakika soteleyin. Kıyma ve küp doğranmış domatesi ekleyip kavurun. Tuz ve baharatları ekleyip ocaktan alarak ılınmaya bırakın. Tost ekmeklerinin kenarlarını kesin. Merdane yardımı ile inceltebildiğiniz kadar inceltin. Kenar kısmına kıymalı harçtan yerleştirip rulo şeklinde sarın. Ruloları temiz ve nemli bir bezin içine yanyana dizip sararak 15 dakika bekletin. Ruloların üzerine tereyağı sürüp yapışmaz tavada kızarıncaya kadar pişirin. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip çörek otu serpiştirin. Taze nane yapraklarıyla süsleyerek sıcak servis yapın.

  1. Ekmek Salatası (Panzanella)

Ekmek Salatası (Panzanella)

Malzemeler

  1. 1 bayat pide
  2. 150 g siyah zeytin
  3. 1 kırm��zı soğan
  4. 5 domates
  5. 3 salatalık
  6. 20 fesleğen yaprağı
  7. 5 yemek kaşığı siyah zeytin ezmesi

Sosu için

  1. 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  2. 1 tatlı kaşığı limon suyu
  3. 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  4. Tuz
  5. Karabiber

Yapılışı:
Geniş bir kaseyi su ile doldurup içine 1 tatlı kaşığı sirke ekleyin. Bayat pideyi suya atın ve yumuşayıncaya kadar bekletin. Kağıt peçeteyle pidenin fazla suyunu alıp bir kenara alın. Soğanı ince halka şeklinde doğrayın. Domates ve salatalıkları iri küp formunda doğrayın. Fesleğen yapraklarını elinizle iri parçalara bölün. Yumuşayan pideyi de iri küp şeklinde doğrayıp üzerine zeytin ezmesi sürün. Tüm malzemeyi bir servis kasesine alıp harmanlayın. Sosu için gerekli olan tüm malzemeyi bir kasede karıştırın. Salatanın üzerine gezdirip servis yapın.

  1. French Toast (Tatlı Ekmek Kızartması)

French Toast (Tatlı Ekmek Kızartması)

Malzemeler

  1. 4 dilim tost ekmeği
  2. 2 adet yumurta
  3. 1 çay bardağı süt
  4. 1,5 yemek kaşığı tereyağı
  5. 1 tatlı kaşığı tarçın
  6. 1 paket şekerli vanilin

Yapılışı:
Öncelikle bir kaseye yumurtaları kırın ve çırpın. Üzerine süt, vanilya ve tarçını ekleyin. Dilimlenmiş ekmekleri bu karışıma bulayın. Bir tavaya yağ ekleyin. Isınan yağa ekmekleri dizin ve önlü arkalı kızartın. Kızaran ekmekleri servis tabağına alın. Üzerine muz dilimi, pudra şekeri veya bal ekleyerek servis edebilirsiniz.

  1. Ekmek Böreği

Ekmek Böreği

Malzemeler

  1. 2 bayat ekmek
  2. 4 yumurta
  3. 2 su bardağı süt
  4. 200 gr tereyağı
  5. 100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
  6. Kırmızı pul biber
  7. Nane

Yapılışı:
Fırını 180 derecede ısıtın. Bayat ekmekleri küçük küpler şeklinde kesin. Fırın tepsisini yağlayıp un serpin. Ekmek parçalarını tepsiye yayın. Yumurtaları bir kaseye kırıp çırpın. Süt ve eritilip ılınmış tereyağını ekleyip karıştırın. Karışımı tepsideki ekmeklerin üzerine gezdirerek dökün. Rendelenmiş peyniri üzerine serpin. Sıcak fırında 20 dakika pişirin. Üzerine baharat serpip servis yapın.

  1. Baharatlı Kruton

Baharatlı Kruton

Malzemeler

  1. 3–4 dilim bayat ekmek (tercihen tost ekmeği, baget ya da köy ekmeği)
  2. 2 yemek kaşığı zeytinyağı (veya eritilmiş tereyağı)
  3. Yarım çay kaşığı tuz
  4. Yarım çay kaşığı karabiber
  5. Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
  6. Yarım çay kaşığı sarımsak tozu (veya çok ince doğranmış 1 diş sarımsak)
  7. Yarım çay kaşığı kekik
  8. ¼ çay kaşığı kimyon veya köri

Yapılışı:
Ekmekleri küp küp doğrayın. Her biri yaklaşık 1,5–2 cm boyutunda olabilir. Bayat ekmek kullanmak en iyi sonucu verir çünkü daha az nem içerir. Bir kasede zeytinyağı ile baharatları karıştırın. (Tuz, karabiber, kırmızı toz biber, sarımsak tozu ve varsa kekik/köri gibi ek baharatları ekleyin.) Ekmek küplerini baharatlı yağla harmanlayın. Tüm yüzeylerinin eşit şekilde kaplandığından emin olun. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine tek sıra halinde dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10–15 dakika kadar pişirin. Kenarları altın rengi alıp çıtır hale gelene kadar bekleyin. Arada bir çevirirseniz eşit pişer. Soğuduktan sonra hava almayan bir kapta saklayın.

ekmek

Ekmek, mutfağımızda en çok tüketilen gıdalardan biri olmasına rağmen bayatladığında ne yazık ki sıklıkla israf ediliyor. Oysa biraz yaratıcılık ve doğru tariflerle hem taze hem de bayat ekmekleri değerlendirerek birbirinden lezzetli yemekler hazırlamak mümkün. Tosttan pizzaya, salatadan tatlıya kadar farklı damak zevklerine hitap eden bu tarifler; kahvaltı, öğle yemeği, atıştırmalık ve akşam sofralarınızda size ilham verebilir.

Şunlara da göz atın:

  1. Bayat Ekmekleri Değerlendirmenin 10 Yaratıcı Yolu
  2. Bayat Ekmek Nasıl Yumuşatılır?
  3. Bayat Ekmeklerle Yapabileceğiniz 4 Pratik Tarif
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo