Elma, şeker ve limon suyu ile hazırlanan elma marmelatı, reçele benzese de, kıvam olarak farklı özelliklere sahiptir. Öncelikle elma marmelatı ezilerek püre haline getirilir. Genellikle ekmeğe sürülerek yenir. Kahvaltı sofralarına renk katan elma marmelatı, pasta, kurabiye ve turtalarda dolgu malzemesi olarak da kullanılabilir. Bu lezzeti evde kendi elleriyle hazırlamak isteyenler, 3 adımda kolayca elma marmelatı hazırlayabilir ve kış boyu saklayabilir.
Kızılcık marmelatı yapımı, kuşburnu marmelatının püf noktaları ve yaz meyvelerinden marmelat tariflerine göz atabilirsiniz.
1 kg elma (arzuya göre ekşi-tatlı karışık olursa daha dengeli olur)
500–600 g toz şeker (elmanın ekşiliğine göre ayarlanır)
Yarım limonun suyu
1 çay bardağı su
İsteğe bağlı: 1 çubuk tarçın veya birkaç karanfil
Elmaları bol suyla yıkayıp kabuklarını soyun. Ardından küp şeklinde doğrayın. Kararmalarını önlemek için, elma dilimlerini limonlu suda 10 dakika bekletebilirsiniz. Tencereye önce dilimlenmiş elma parçalarını alın ve üzerine 1 çay bardağı su ekleyerek kısık ateşte elmalar yumuşayana kadar pişirin.
Elmalar yumuşadığında tencereden alın ve süzün. Ardından blenderdan geçirin veya tel süzgeçten geçirerek püre haline getirin. Pürüzsüz kıvam olması için blender kullanmak daha iyi bir seçenektir. Elma püresini tekrardan tencereye alın. Üzerine şeker ve limon suyunu ekleyin. Aroma katmak için çubuk tarçın veya karanfil de ekleyebilirsiniz.
Elma püresini kısık-orta ateşte sürekli karıştırarak kaynatın. Bu aşamada tahta kaşık kullanabilirsiniz. Kıvamının olup olmadığını anlamak için, bir kaşık yardımıyla elma marmelatını alın ve tencereye dökün. Eğer ağır damlalar halinde akıyorsa, kıvamı olmuş demektir. Ocaktan aldığınız elma marmelatını, hala sıcakken cam kavanozlara doldurun. Kapağını kapatarak sıkıcan kapatın ve ters çevirerek soğuyana kadar bekletin. Ardından buzdolabında veya kilere kaldırabilirsiniz.