Kakao kelimesini duyduğunda genellikle akla çikolata gelirken, kakao çekirdeği basitçe kakao ağacının bir tohumudur. Kakao ağacı resmi olarak Yunanca "tanrıların yemeği" anlamına gelen Theobroma Cacao olarak adlandırılır.
Çikolata, diğer varyasyonların yanı sıra bir macun (veya likör) haline getirilmiş ve daha sonra kakao tozu veya bir çikolata barına işlenmiş kakao tohumundan yapılır. Tohum, sert bir kabuğa sahip olan ve genellikle kırmızı, sarı veya turuncu tonlarında olan bir baklanın içinde büyür. Baklaların olgunlaşması yaklaşık yarım yıl sürer ve ardından keskin bir pala ile ağaçlarından kesilir. Her bölme yaklaşık 50 çekirdek içerir - referans olarak, sadece bir kilo çikolata yapmak için birkaç yüz çekirdek gerekir. Kakao tüketiminin 5.000 yıl öncesine kadar uzandığını gösteriyor.
Dünya Atlası'na göre, Batı Afrika'daki Fildişi Sahili her yıl iki milyon tondan fazla kakao üretiyor. İsviçre Sürdürülebilir Kakao Platformu'na göre dünya genelinde yılda yaklaşık beş milyon tona yakın kakao üretildiğinden, ülke gezegende üretilen tüm kakao çekirdeklerinin yaklaşık yüzde 40'ından sorumludur.
Afrika kıtası, kakao çekirdeği üretiminin yüzde 81'inden sorumludur ve Gana, dünya kakao çekirdeği üretiminin yüzde 20'sinde Fildişi Sahili'nin gerisindedir. Çekirdeğin işlenmesi söz konusu olduğunda, taç Avrupa'ya gidiyor. Yıllık kakao çekirdeği üretiminin üçte biri Avrupa'da kakao yağı, toz, çikolata ve diğer varyasyonlara dönüştürülmek üzere öğütülür.
Fildişi Sahili'nin ekonomisi, kakao fiyatına ve ihracattan elde edilen gelire bağlıdır. Aslında, kakao gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor. Bu nedenle kakao fiyatı düşerse ekonomi tehlikede demektir.

Kakaonun kökleri Mezoamerika'dadır. Ağaçlar yağmur ormanlarında, tipik olarak ekvatorun 20 derece içinde büyür ve 200 yıldan fazla yaşayabilir. Mayalar ve Aztekler, Michigan Eyalet Üniversitesi'ne göre kakao eken ve yetiştiren ilk kişiler olarak kabul ediliyor.
Kakao çekirdekleri eski Aztekler ve Mayalar için son derece değerliydi ve iyi bir hasat için insan hayatını bile feda ederlerdi. Fasulyeleri tanrılara adak, para birimi olarak kullandılar ve hatta vergilerini onlarla ödediler.
İspanyollar yeni dünyaya geldiklerinde acı kakaoya şeker ve diğer tatları eklediler. Ortaya çıkan içecek formunda oluşturdukları çikolata popüler oldu. O kadar popüler ki, aslında, gıpta ile bakılan sıcak çikolata tariflerini diğer Avrupalılardan bir yüzyıla yakın bir süre sakladılar. Ancak sır ortaya çıktığında, seçkinler arasında afrodizyak özellikleri nedeniyle lanse edilen bir tedavi olarak Fransa ve İngiltere'ye yayıldı.
Şunlara da göz atın;