Peki önümüzdeki Kurban Bayramı için sağlıklı ve lezzetli yeni tariflere hazır mıyız?
1. Et yemeklerini yağ ile lezzetlendirin
Kurbanlık fiyatları konusunda araştırmanızı yaptınız, kendinize uygun bir kurban hayvanı seçtiniz ve kurbanınızı kestiniz. Artık komşularınıza ve misafirlerinize lezzetli yemekler yapma zamanı. Bunun için etin yanında yağlara da önem vermelisiniz. Sağlıklı yağlar, zeytinyağı ve tereyağı, hem doyurucu hem de vücudun doğal mekanizmasına saygılı yapısıyla, daima yemeklerimizin baş tacı olmalıdır. Et yemekleri, etin kendi yağına göre farklı oranlarda yağ isteyebilir ancak özellikle etin baharatlarla marinasyonu sırasında zeytinyağını bol kullanabilir ve etin pişmeden önce zeytinyağını çekmesini sağlayabilirsiniz. Böylece yavaş ateşte pişerken, etin dışı kadar içi de yağla beraber gelen baharatların tadıyla yoğunlaşacak, etin o yavan ve kuru tadı yerine, eşsiz bir lezzet elde edebileceksiniz. Kısacası, yağlar etlere lezzet katmanın olmazsa olmazıdır.
2. Pratik tariflerden destek alın
Bayramlık kıyafetler gibi bayramlık tarifler de aslında kültürümüzde yer etmiş bir gelenektir. Eti kavurmak, ızgara veya mangal üzerinde et pişirmek gibi klasik tarifler herkes için kurtarıcıdır ama biraz daha farklılaşmak için masanızda farklı lezzetler de bulundurmayı ihmal etmeyin. Bir kase
bayram şekeri, misafirlerinizle hoş bir sohbete başlamak için güzel bir bahane olabilir. Et gibi zor bir besin pişerken uzun zamanlar isteyeceğini unutmamalısınız. Dolayısıyla, her zaman pratik bazı lezzetler ve çözümler de ikram için mutfağınızda bulunsun.
3. Mangal için özel buzdolabı
Et yemekleri söz konusu olunca, mangal keyfi de vazgeçilmezler arasında. Ancak özellikle büyük bahçeli evlerde veya büyük bir balkonda mangal yaparken, etleri uzun saatler boyunca soğuk ortamdan uzaklaştırıp mangal başında bir tencerede, pişeceği zamana kadar oda sıcaklığında ve hatta bazen güneş altında bekletmek zorunda kalabiliyoruz. Ne yazık ki etler, buzdolabının dışında beklediği her an, sağlığa zararlı bakterilerin üremesine neden olur. Üstelik tadı da giderek bozulur. Dolayısıyla, eğer bahçede veya balkonda, terasta mangal yapmayı seviyorsanız, mangalın yanına bir mini buzdolabı da yerleştirmek hem işinizi kolaylaştıracak hem de sağlığınızı koruyarak lezzetli et pişirmenize yardımcı olacaktır.
4. Bol sıvı almayı ihmal etmeyin
Yoğun şekilde et yemekleri, vücudunuzdaki tuz miktarını da çok artıracaktır ki, bu da yüksek tansiyon anlamına gelecektir. Dolayısıyla, eti pişirirken, ekstra tuz kullanmanızı çok tavsiye etmiyoruz ama aynı zamanda et yemekleri yediğiniz günlerde, biraz daha fazla su içerek, vücudun etle beraber gelen tuzla başa çıkmasına destek olabilirsiniz.
5. Limonlu soslar ete yakışır
Eti marine ederken de, yerken de sosunuzda bolca limon kullanmak, eti lezzetlendirmek için faydalı olacağı gibi, limonun eti sindirmeye destek olacağını da unutmayın. Aynı zamanda vücudun yüksek tansiyonla başa çıkmasına da destek olan limon, et için vazgeçilmez bir sos malzemesidir.