Fransız mutfağının gözde tatlılarından biri olan cream puff, hafifliği ve içindeki krema dolgusu ile tatlı severlerin favorileri arasında yer alır. Aslında temelinde choux hamuru (şu hamuru) vardır. Dışı ince ve çıtır, içi boş pişen bu hamurlar, krema ile doldurularak enfes bir tatlıya dönüşür. Fakat cream puff yaparken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir.
Profiterol yapmanın püf noktaları, ekler yapmanın püf noktaları ve profiterol tariflerine göz atmayı unutmayın.
Choux hamuru diğer klasik hamurlardan farklıdır; önce tencerede pişirilir, sonra yumurtalarla açılır. Un eklerken hızlı olmalısınız: Kaynayan su ve tereyağı karışımına un eklenirken topaklanmaması için tahta kaşıkla sürekli karıştırılmalıdır. Hamur, tencereden ayrılıp top haline gelince doğru kıvama ulaşmış demektir.
Cream puff yapımında yumurtalar hamura tek tek eklenmelidir. Her yumurta eklenişinde mikser veya spatula ile iyice karıştırılmalı, aksi halde hamur kesilebilir. Hamurun kıvamı ne çok cıvık ne de çok katı olmalı; kaşıktan düşerken kurdele gibi akmalı.
Hamuru sıkma torbasıyla yağlı kâğıt serili tepsiye aralıklı olarak sıkın. Fırında kabaracağı için aralarında mesafe bırakmayı unutmayın. Üst kısmının düzgün olması için sıkma işleminden sonra parmağını hafif ıslatıp küçük çıkıntıları düzeltebilirsiniz. Cream puff için önceden ısıtılmış fırın şarttır. İlk 10-15 dakika fırının kapağı kesinlikle açılmamalı. Aksi halde hamurlar söner. Yüksek ısıda kabardıktan sonra hafifçe ısı düşürülüp içlerinin kuruması sağlanmalıdır.
Genelde vanilyalı pastacı kreması veya çırpılmış krem şanti tercih edilir. Kremayı mutlaka soğuduktan sonra sıkma torbasıyla hamurun içine doldurun. Dolguyu fazla kaçırmamaya dikkat et, yoksa hamur patlayabilir. Üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz. Çikolata sosu veya beyaz çikolata ile süsleme de çok yakışır. Farklı tatlar için içine limon kreması, kahveli krema ya da frambuazlı dolgu ekleyebilirsiniz.