Çıtır Kabak Çiçeği Dolması Nasıl Yapılır?

Kabak çiçeği, kabak bitkisinin (özellikle yaz kabaklarının) sabah saatlerinde açan, sarı-turuncu renkte, narin ve gösterişli çiçeğidir. Hem görsel güzelliğiyle dikkat çeker hem de bazı bölgelerde özellikle Ege ve Akdeniz mutfağında önemli bir yemek malzemesidir. Kabak çiçeği dolması ise akşam menülerinde sunulan hafif ve lezzetli bir yemektir. Gelin, kabak çiçeği dolması yapımına birlikte göz atalım.
Çıtır Kabak Çiçeği Dolması Nasıl Yapılır?
22 Haziran 2025, 22:18

Kabak çiçeği, özellikle Ege ve Akdeniz mutfağında sevilen bir lezzettir. Genellikle dolma yapımında kullanılır. Kabak çiçeği dolmasının içinde zeytinyağlı pirinçli harç kullanılır. Çiçekler narin olduğu için dikkatli bir şekilde açılır ve pirinçli harçla doldurulur. Kapatılan kabak çiçekleri, hafifçe pişirilir. Hassas bir yapıda olduğu için uzun süre pişirilmesi önerilmez. Genelde haşlama usulüyle pişirilse de, çıtırlaşması için kızartma yöntemi de tercih edilebilir. Kabak çiçeği dolması soğuk servis edilir. 

Kabak Çiçeği Dolması Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  1. 1 çay bardağı zeytinyağı
  2. 2 adet kuru soğan
  3. 20 adet kabak çiçeği
  4. 1,5 su bardağı pirinç
  5. 1/2 su bardağı sıcak su
  6. 1 adet domates
  7. 1 çay kaşığı tuz
  8. 1 tatlı kaşığı nane
  9. Karabiber

Yapılışı: Kuru soğanları doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyarak rendeleyin. Kabak çiçeklerinin uç kısımlarını dikkatlice çıkartın. Çiçeklerin içindeki sarı kısımları alın. Zeytinyağının yarısını bir tencereye dökün. Soğanları bu yağda pembeleşene kadar kavurun. Üzerine yıkanmış pirinçleri ekleyin. Rendelenmiş domates, sıcak su ve baharatları ilave ederek karıştırın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Pişen yemeğin altını kapatın ve kapağını kapatarak 10 dakika dinlendirin. Hazırladığınız iç harcı, dolmalara zarar vermeden yarısına gelecek şekilde doldurun. Çiçekleri içeri doğru katlayın ve tencereye yerleştirin. Kalan zeytinyağını dolmaların üzerinde gezdirin. Dolmaların yarısına gelecek şekilde ılık su ekleyin. Ortalama 30 dakika kısık ateşte pişirin.

Kabak Çiçeği Dolması Püf Noktaları

  1. Kabak çiçeğinin yaprakları çok narin olduğu için yıkarken suyun altında değil, dikkatlice nemli bezle silerek temizlemek önerilir.
  2. Genellikle zeytinyağlı pirinçli iç yapılır. Soğan, çam fıstığı, kuş üzümü, taze nane, dereotu, yenibahar, tarçın eklenebilir.
  3. İç harç ılıkken doldurulmalı; çok sıcaksa çiçekleri yumuşatır ve parçalanmalarına neden olur.
  4. Çiçeklerin içi çok doldurulmamalı, çünkü pirinç şişecektir. Yaprak uçları içe doğru kıvrılıp kapatılmalı, iğne iplik ya da kürdan gerekmez.
  5. Geniş tabanlı bir tencereye çiçeklerin ağız kısmı yukarı gelecek şekilde dizilir.
  6. Üzerine ısıya dayanıklı tabak kapatılarak pişirilir; bu dağılmamalarını sağlar.
  7. Soğuk servis edilir. Piştikten sonra dinlendirilip soğuması beklenir.
  8. Üzerine taze zeytinyağı ve limon dilimleri ile servis yapılabilir.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo