Kabak çiçeği, özellikle Ege ve Akdeniz mutfağında sevilen bir lezzettir. Genellikle dolma yapımında kullanılır. Kabak çiçeği dolmasının içinde zeytinyağlı pirinçli harç kullanılır. Çiçekler narin olduğu için dikkatli bir şekilde açılır ve pirinçli harçla doldurulur. Kapatılan kabak çiçekleri, hafifçe pişirilir. Hassas bir yapıda olduğu için uzun süre pişirilmesi önerilmez. Genelde haşlama usulüyle pişirilse de, çıtırlaşması için kızartma yöntemi de tercih edilebilir. Kabak çiçeği dolması soğuk servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Kuru soğanları doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyarak rendeleyin. Kabak çiçeklerinin uç kısımlarını dikkatlice çıkartın. Çiçeklerin içindeki sarı kısımları alın. Zeytinyağının yarısını bir tencereye dökün. Soğanları bu yağda pembeleşene kadar kavurun. Üzerine yıkanmış pirinçleri ekleyin. Rendelenmiş domates, sıcak su ve baharatları ilave ederek karıştırın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Pişen yemeğin altını kapatın ve kapağını kapatarak 10 dakika dinlendirin. Hazırladığınız iç harcı, dolmalara zarar vermeden yarısına gelecek şekilde doldurun. Çiçekleri içeri doğru katlayın ve tencereye yerleştirin. Kalan zeytinyağını dolmaların üzerinde gezdirin. Dolmaların yarısına gelecek şekilde ılık su ekleyin. Ortalama 30 dakika kısık ateşte pişirin.