Yıkanmamış ciğer pişirildiğinde bazı bölgeleri sert kalabilir. Kan ve zarlar temizlenmediği için pişirme sırasında lezzet bütünlüğü değişebilir. Pratik açıdan yıkamadan pişirmek mümkün olsa da hijyen açısından önerilmez.
Ciğerin yüzeyinde kan ve mikroplar olabilir. Yıkamadan pişirmek bazı bakterilerin (özellikle tavuk ciğerinde) yüzeye yapışmasına ve yeterince temizlenmemesine yol açabilir.
Yıkanmamış ciğer, pişerken kanlı ve yoğun bir tat bırakabilir. Bazı tariflerde bu istenmez, özellikle zeytinyağlı veya sotelenmiş tariflerde.
Yıkama sırasında ciğerin kanı ve bazı zarları alınır. Yıkamadan pişirirseniz bazı bölgeler daha sert veya sertleşmiş olabilir.
Yıkanmadan tavada veya fırında pişirilen ciğerden çıkan kan, yemekle bütünleşebilir. Bu bazı tarifler için istenebilir, bazıları için rahatsız edici olabilir.
Yıkamadan pişirmek zamandan kazandırır ve bazı yemeklerde (örneğin kavurma, ciğer sote) ciğer doğrudan baharatlarla pişirildiğinde yıkamadan da kullanılabilir. Ama temizlik ve hijyen açısından yıkamak daha güvenlidir.
Özet: Hijyen ve tat dengesi açısından ciğer genellikle az bir suyla yıkanıp kanlarından arındırıldıktan sonra pişirilir. Yıkamadan da yapılabilir ama riskleri ve tat farkını bilmek gerekir.
Yazar: Uzman Diyetisyen Perihan Kılıç