Çiğ Balığı Pişirmeden Önce Neden Yıkamamalısınız?

Birçok insan gibiyseniz, yiyecek hazırlama sürecinizin önemli bir parçası, kir ve mikroplardan kurtulmak için malzemeleri pişirmeye başlamadan önce yıkamaktır. Peki balık neden yıkanmamalıdır? Sizler için anlattık. İşte, çiğ balığı pişirmeden önce neden yıkamamalısınız?
Çiğ Balığı Pişirmeden Önce Neden Yıkamamalısınız?
08 Mart 2023, 14:55

Birçok insan gibiyseniz, yiyecek hazırlama sürecinizin önemli bir parçası, kir ve mikroplardan kurtulmak için malzemeleri pişirmeye başlamadan önce yıkamaktır. Bununla birlikte, ne hazırlayıp pişirmeyi planladığınıza bağlı olarak, faydadan çok zarara neden olabileceğiniz için, aslında önceden yıkamak istemeyebilirsiniz. Örneğin, tavuğu pişirmeden önce yıkamanın kötü bir fikir olduğu iyice kanıtlanmıştır. Bunun nedeni, çiğ kümes hayvanlarını yıkamanın aslında zararlı bakterilerin etrafa yayılmasına neden olabilmesidir. Çiğ kümes hayvanlarını yıkamak için kullandığınız su, bakterileri öldürecek kadar sıcak değil, bu nedenle yaptığınız tek şey, suyla birlikte bakterileri etrafa yaymak.

NBC News'e göre, Drexel Üniversitesi'nden araştırmacılar, çiğ gıdayı durulamanın (bu durumda çiğ kümes hayvanı) aslında salmonella gibi bakterilerin, aerosol haline getirme yoluyla gıda hazırlama alanının 600 ila 900 metre etrafındaki su damlacıkları yoluyla yayılmasına izin verdiğini gösterdi. Bu yüzeylerde dezenfekte etmeden başka yiyecekler hazırladığınızda (ki muhtemelen yüzeyi kirleten bakterileri göremeyeceğiniz için bunu yapamazsınız), o zaman çapraz kontaminasyon riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Aynı nedenle balığı pişirmeden önce yıkamamalısınız.

balık

Çiğ Balığı Yıkamak Bakteri Yayabilir

WebMD'ye göre çiğ balık, çiğ kümes hayvanlarına benzer, çünkü çiğ balığı yıkamak yalnızca bakterilerin mutfağınıza veya hazırlık alanınıza yayılmasına neden olur. Ve çiğ balık, salmonella, listeria ve clostridium dahil olmak üzere bakteri içerebilir. ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin saha laboratuvarları tarafından toplanan ve test edilen örneklere göre, ithal deniz ürünlerinin yaklaşık %10'u ve yerli deniz ürünlerinin %3'ü salmonella için pozitif çıktı.

Bunun yerine, zararlı bakterileri öldürmek için balığınızı uygun sıcaklıkta pişirmelisiniz. USDA'ya göre bu sıcaklık 62 derece'dir. Balık ıslaksa, pişirmeye başlamadan önce bir kağıt havluyla kurulayın, böylece düzgün bir şekilde kızarır ve sert ve lapa gibi olmasını önler. Kabuklu deniz ürünleri, yıkamama kuralının bir istisnasıdır - istiridye, midye, istiridye veya deniz tarağı gibi kabuklu deniz hayvanlarını pişiriyorsanız, içinde olabilecek kir veya kumdan kurtulmak için onları durulamak isteyebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Balık yemekleri
  2. Balık zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
  3. Civa içeren balıklar nelerdir?
  4. Balık tüketmenin faydaları nelerdir?
  5. Alabalık nasıl pişirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo