Özellikle ABD’nin güneybatısında (Arizona ve Texas gibi) çok sevilen bu yemek, klasik olarak dana, tavuk eti; yanında soğan, biber, sarımsak ve baharatlarla hazırlanır. Kökeni tam olarak Meksika değil, “Tex-Mex” kültürüne aittir; yani Meksika yemeklerini Amerikan damak tadına uyarlayan mutfak tarzının önemli bir örneğidir. Genellikle salsa sosu, guacamole, ekşi krema veya queso sosu gibi soslarla birlikte servis edilir.
Mısır tortillalar kızartmaya dayanmaz, un tortillalar ise esnek ve dayanıklıdır. Daha büyük tortilla, sarmayı kolaylaştırır ve malzeme dengesi sağlar. Bu yüzden tortillaların 30-35 cm olmasına dikkat edin. Tortillayı hafifçe tavada veya mikrodalgada 10–15 saniye ısıtmak, çatlamasını önler.
İç harç çok suluysa kızartma sırasında tortilla yırtılır ve yağ çeker. Harcı fazla suyunu çektirerek pişirin. Kimyon, kişniş tozu, kırmızı biber, sarımsak tozu ve az acı biber tozu klasik Tex-Mex aroması verir. Eritilmiş peynir, içi bağlar ve daha dolgun bir lezzet katar.
Tortillaların kenarlarını içe kıvır, sonra üstten alta doğru rulo yapın. Yağa atmadan önce kat yeri altta kalsın ki kızartırken açılmasın. Özellikle yeni başlayanlar için en güvenli yöntem, pişirmeden önce kürdanla sabitlemektir. Ancak pişirme işleminden sonra kürdanları çıkarmayı unutmayın.
Kızartma yağının sıcaklığı 175-180 derece olmalıdır. Daha düşükse tortilla yağ çeker, daha yüksekse dışı yanar içi pişmez. Chimichanga tamamen yağa gömülmeli, böylece her yeri eşit derecede pişer. 2–3 dakika yeterli; amaç sadece dışı çıtırlaştırmak ve içi ısıtmak.
Chimichagnayı kızarttıktan sonra ızgara teli veya kağıt havlu üzerinde 1 dakika bekletin. Salsa, guacamole veya queso sosunu servis sırasında dök ki tortilla çıtırlığını kaybetmesin. Meksika pilavı, siyah fasulye veya marullu hafif salata ile dengeli bir tabak olur.