ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER ÇAY ÇEŞİTLERİ NELERDİR? 6 NEFİS BİTKİ ÇAYI TARİFİ

ÇAY ÇEŞİTLERİ NELERDİR? 6 NEFİS BİTKİ ÇAYI TARİFİ

Çay yapraklarını daha yakından tanımaya, siyah çayın alternatiflerini öğrenmeye ne dersiniz?
Çaylar mercek altında

Günümüzde aktarlarda ya da marketlerde onlarca farklı bitki çayı çeşidi yer alsa da, bitki çayları dört ana gruba ayırlıyor.

ÇAY ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Renklerine göre çaylar dört ana grupta toplanır: Beyaz, siyah, yeşil ve yeşille mavi arası bir renge sahip olan oolong çayıdır. Bu çayların hepsi ‘Camelia Sinesis’ adı verilen bitkinin yapraklarından elde edilmesine rağmen toplanma zamanları, kurutulma biçimleri ve kavrulma tekniklerindeki farklılıklar nedeniyle renk ve aroma değiştirmektedir.

  • TEİN
    Çayın içeriğindeki etkin maddelerden birtanesidir. Kafeinle hemen hemen aynı içeriğe sahip olan teinin kafeinden en belirgin farkı, içeriğindeki etken madde daha uzun sürede ayrışmasıdır. Bu da teini kafeine oranla az da olsa daha sağlıklı yapar.


  • YEŞİL ÇAY
    Çay yapraklarının toplanır toplanmaz kavurulup hemen ardından kurutulması ile elde edilir. Kurutulma işlemi sırasında en çok dikkat edilmesi gereken nokta ise çay yapraklarının oksijenle tepkimeye girmemesidir. İçeriğindeki antioksidan miktarı oldukça fazladır. Dünyada en çok yeşil çay çeşidine sahip olan ülkelerin başında Çin ve Japonya gelmektedir.



  • SİYAH ÇAY

Toplanan yapraklarının yavaş yavaş kurutulması ve bu sırada oksijenle tepkimeye girmesi sonucunda elde edilir. Aslında siyah çay ve yeşil çay aynı bitkinin yapraklarından elde edilir ancak siyah çay yeşil çaya oranla çok daha fazla işlemden geçirilir ve bu nedenle renk değiştirir. Siyah çayın diğer çaylara oranlara daha yoğun bir tada ve deme sahip olmasının nedeni uzun süre oksitlendirilmesidir. Ancak bu durum siyah çayın faydalarının da azaltılmasına sebep olmaktadır.


  • EARL GREY
    Çay yapraklarının turunçgiller familyasından olan bergamot meyvesinden çıkarılan rayihalı yağ ile harmanlanmasından elde edilir. Bu çayın İngilizler ile özdeşleşmesinin sebebi adını 19. yüzyıl Britanya başkanlarından olan Earl Grey’den almasıdır.


  • BEYAZ ÇAY
    Beyaz çay elde etmek için bahar mevsiminin başlangıcında yapraklar daha henüz açmamışken tomurcuk halindeki üst yapraklardan elde edilmektedir. Toplanan bu yapraklar hiçbir işlem görmeden direkt olarak kurutulur ve bu sayede içeriğindeki antioksidanlar muhafaza edilmiş olur. Bu nedenledir ki, içeriğindeki antioksidan oranı en yüksek olan çayların başında beyaz çay gelmektedir.


  • OOLONG ÇAYI
    Fermantasyon süresi yeşil çaydan daha uzun, siyah çaydan daha kısa olan bu çayın yaprakları mavi ve yeşil arası bir renge sahiptir. Çin’in Fujian bölgesine özgü olan bu çay Çin, Tayvan ve Japonya’da geleneksel olarak tüketilmektedir.


  • PUERH ÇAYI

Dünyanın en değerli çayı olduğu söylenmektedir. Bir Çin çayı olan puerh çayının 100’den fazla rahatsızlığa iyi geldiği düşünülmektedir. Bu çayın diğer çaylardan en önemli farklarından biri de yıllandıkça kalitesinin artmasıdır.

6 NEFİS BİTKİ ÇAYI TARİFİ!