Kimi için fırından yeni çıkmış mis kokulu bir sütlaç, kimi için şerbetini içine çekmiş enfes bir baklava… Tatlılar, her lokmada içimizi ısıtan, yüzümüzde tebessüm bırakan lezzetlerdir. İşte asla vazgeçemem dediğiniz 10 tatlı...
Malzemeler
1 lt süt
1 çay bardağı pirinç
2 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı buğday nişastası
1 yumurta sarısı
1 paket vanilin
Üzeri için: Tarçın, ceviz veya fındık
Yapılışı:
Pirinci 2 su bardağı suyla haşlayın. Sütü ekleyip kaynatın. Şeker ve vanilini ilave edin, 10 dakika pişirin. Yumurta sarısı ve nişastayı az suyla açıp ılıştırarak süte ekleyin, 2–3 dakika daha pişirin. Karışımı fırın kaplarına paylaştırın. Tepsiye dizip yarısına kadar su ekleyin. 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. Soğutup buzdolabında dinlendirin. Üzerine tarçın veya fındık serpip servis edin.
Malzemeler
4 su bardağı süt
1.5 su bardağı toz şeker
2'şer çorba kaşığı mısır ve buğday nişastası
2 çorba kaşığı pirinç unu
1 paket vanilya
15 g margarin
1 çay bardağı file badem
Tepsi için:
15 g margarin
3 çorba kaşığı toz şeker
Yapılışı:
Nişastalar, pirinç unu ve vanilyayı 1.5 su bardağı sütle karıştırın. Kalan süt ve şekeri ısıtın, hazırladığınız karışımı ekleyin. Muhallebi kıvamına gelince margarin ve bademi ekleyip ocaktan alın. Tepsiyi yağlayın, şekeri serpin. Muhallebiyi dökün, orta ateşte çevirerek 15 dakika pişirin. Soğuyunca ters çevirip kare dilimleyerek servis edin.
Malzemeler
Hamur için:
1 su bardağı un
1 su bardağı su
3 yumurta
125 g margarin
Krema için:
3 yemek kaşığı un
500 ml süt
1 yumurta
1.5 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilin
Çikolata sosu:
200 g krema
220 g bitter çikolata
Yapılışı:
Krema: Süt, şeker, yumurta ve unu karıştırarak pişirin. Vanilin ekleyip soğutun, buzdolabında dinlendirin.
Hamur: Su ve margarini kaynatın, un ekleyip karıştırın. Soğuyan hamura yumurtaları teker teker yedirin. Şekil verip 180°C fırında 40 dakika pişirin. Soğuyan hamurları kremayla doldurun.
Sos: Krema ve çikolatayı birlikte eritin. Profiterollerin üzerine dökerek servis edin.
Malzemeler
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı pudra şekeri
5 yemek kaşığı irmik
1 tutam tuz
1 paket vanilin
250 g tereyağı (oda sıcaklığında)
2 yumurta
4 su bardağı un
Şerbet için:
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Üzeri için:
Bütün fındık içi
Yapılışı:
Kabartma tozu, pudra şekeri, irmik, tuz ve vanilini karıştırın. Ortasını açıp tereyağı ve yumurtaları ekleyin, un ilavesiyle yumuşak hamur yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın, üzerine fındık yerleştirin. 180°C’de 20 dakika pişirin. Şerbeti şeker ve suyu kaynatıp limon ekleyin. Fırından çıkan tatlıya 2 dakika sonra ılık şerbeti dökün, çekene kadar bekletin.
Malzemeler
1 paket kedidili
1 su bardağı sıcak su + 1 yemek kaşığı granül kahve
Muhallebisi:
200 g labne peyniri
2.5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1 yumurta
3 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri:
Kakao
Yapılışı:
Un, şeker, süt ve yumurtayı karıştırarak pişirin. Ilındıktan sonra labne ekleyip çırpın. Kahveyi sıcak suda eritip soğutun. Kedidillerini kahveyle ıslatıp servis kabına dizin. Üzerine krema dökün, ikinci katı da aynı şekilde hazırlayın. Buzdolabında dinlendirin, üzerine kakao serpip servis edin.
Malzemeler
1 su bardağı irmik
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı su
1 su bardağından biraz az toz şeker
60 g tereyağı
1 çay bardağı ceviz
Yapılışı:
Tereyağını eritip irmik ve cevizi ekleyin, rengi koyulaşana kadar kavurun. Ayrı bir tencerede süt, su ve şekeri karıştırarak şerbeti hazırlayın. Şerbeti kavrulan irmiğe ekleyin, suyunu çekene kadar karıştırın. Ocaktan alıp 15 dakika demlendirin. Karıştırıp servis edin. İsteğe bağlı olarak bal ekleyebilir, nane ve meyveyle süsleyebilirsiniz.
Malzemeler
Kek için:
4 yumurta
1 tutam tuz
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Şerbet:
3 su bardağı soğuk süt
½ su bardağı toz şeker
200 ml krema
Karamel sos:
5 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağı
1 paket krema
Yapılışı:
Yumurta aklarını tuzla çırpın. Yumurta sarılarını şekerle çırpıp un, yağ, vanilya ve kabartma tozu ekleyin. Akları spatulayla karışıma yedirin. 170°C fırında 40–45 dakika pişirin. Şerbet malzemelerini çırpıp soğutun. Kek ılıkken kürdanla delip şerbeti dökün. Şekerin üzerine tereyağı ve krema ekleyerek hazırladığınız karamel sosu kekin üzerine yayın. Soğuk servis edin.
Malzemeler
Tabanı için:
2 paket yulaflı bisküvi
100 g tereyağı (eritilmiş)
Peynirli katman:
400 g labne
200 ml sıvı krema
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilin
3 yaprak jelatin / 1 paket toz jelatin (veya 1 paket krem şanti + ½ çay bardağı süt)
Vişne sosu:
2 su bardağı vişne
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı nişasta
⅓ su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Bisküvileri rondodan geçirip tereyağıyla karıştırın. Kalıba bastırarak yayıp buzdolabında dinlendirin. Labne, krema, pudra şekeri ve vanilini çırpın. Jelatin ya da krem şanti ekleyip karıştırın. Karışımı tabana döküp 3–4 saat dinlendirin. Sos için vişne, şeker ve suyu kaynatın. Nişastayı ekleyip koyulaştırın, limon suyunu ilave edip soğutun. Cheesecake’in üzerine döküp tekrar soğutun. Servis edin.
Malzemeler
Keki için:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
Şerbet için:
3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
1 dilim limon
Üzeri için:
Hindistan cevizi veya Antep fıstığı
Yapılışı:
Şerbet için su ve şekeri kaynatın, limon ekleyip 10 dakika daha kaynatın. Soğumaya bırakın.
Yumurta ve şekeri çırpın. Yoğurt, yağ, ardından irmik, un, vanilin ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Yağlanmış kalıba dökün, 180 derecede 30–35 dakika pişirin. Sıcak kekin üzerine ılık şerbeti dökün. Dinlendikten sonra üzerini süsleyerek servis edin.
Malzemeler
1 paket baklavalık yufka
Yeterince sade yağ (tereyağı)
300 g Antep fıstığı
Kakao (üzeri için)
Şerbet için:
300 g toz şeker
400 g krema
500 g süt
Yapılışı:
Yufkayı ikiye bölün. Tepsiye kat kat dizerken her kata erittiğiniz sade yağı sürün. Yufkanın ortasına geldiğinizde Antep fıstığı serpin, kalan yufkaları da aynı şekilde yağlayarak dizin. Kare şeklinde dilimleyin ve 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. Şerbet için sütü ısıtın, şekeri ekleyip eritin. Ardından kremayı ilave edin ve karıştırarak kaynatmadan çektirin. Şerbeti oda sıcaklığına gelene kadar soğutun. Fırından çıkan sıcak baklavanın üzerine soğuk şerbeti dökün. Üzerine kakao serpip soğuk servis yapın.