A ile Başlayan Tatlı İsimleri Nelerdir?

Tatlıların büyülü dünyasında A harfiyle başlayan lezzetler, hem geleneksel tarifleri hem de dünya mutfağının ikonik tatlılarını bir araya getiriyor. Peki, A ile başlayan tatlı isimleri nelerdir? İşte detaylar…
A ile Başlayan Tatlı İsimleri Nelerdir?
20 Mayıs 2025, 13:08

Tatlı dünyasında her harfin ayrı bir hikâyesi vardır. Ancak "A" harfiyle başlayan tatlılar, hem geleneksel Türk mutfağının köklü tariflerini hem de dünya mutfağının ilham veren lezzetlerini içinde barındırır. Aşure'den Apple Pie'a, Ayva tatlısından Arroz con Leche'e uzanan bu tatlılar, sadece damakları değil, aynı zamanda kültürel birikimi de tatlandırır. Peki, A ile başlayan tatlı isimleri nelerdir? İşte o liste!

aşure

  1. Aşure Tarifi

Paylaşmanın ve bereketin simgesi geleneksel bir tatlı

Malzemeler

  1. 2 su bardağı aşurelik buğday
  2. ½ su bardağı nohut (haşlanmış)
  3. ½ su bardağı kuru fasulye (haşlanmış)
  4. ½ su bardağı kuru kayısı (doğranmış)
  5. ½ su bardağı kuru incir (doğranmış – en son eklenir)
  6. ½ su bardağı kuru üzüm
  7. 2–2,5 su bardağı toz şeker
  8. 1 portakal kabuğu rendesi
  9. 1 çubuk tarçın (isteğe bağlı)
  10. 1 tutam tuz
  11. 8–10 su bardağı su (gerektikçe eklenir)
  12. Üzeri için: Nar taneleri, ceviz, fındık, kuş üzümü, tarçın, Antep fıstığı

Yapılışı
Buğdayı geceden ıslatın, ertesi gün süzüp yıkayın. Nohut ve fasulyeyi ayrı haşlayın. Buğdayı 8–9 su bardağı su ile 45–60 dk haşlayın. Köpükleri alın. Nohut, fasulye ve sıcak suda bekletilip süzülmüş kayısı, üzümü ekleyin. Şeker, portakal kabuğu rendesi ve isteğe bağlı tarçınla 10–15 dk daha kaynatın. En son doğranmış inciri ve tuzu ekleyin, 5 dk daha kaynatıp ocaktan alın. Kaselere paylaştırın. Ilık veya soğuk olarak; ceviz, nar, tarçın, kuş üzümü ve fındıkla süsleyin.

Ayva tatlısı

  1. Ayva Tatlısı Tarifi

Kışın sofralara yakışan, doğal ve hafif bir tatlı

Malzemeler

  1. 2 adet büyük boy ayva
  2. 1 su bardağı toz şeker
  3. 4–5 adet karanfil
  4. 1 çubuk tarçın (isteğe bağlı)
  5. ½ çay bardağı su
  6. (Ayva çekirdekleri – renk ve kıvam için)
  7. Üzeri için: Kaymak, ceviz, toz tarçın

Yapılışı
Ayvaları ortadan ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarıp kararmamaları için limonlu suya alın. Tencereye kesik yüzeyleri yukarı bakacak şekilde dizin. Üzerlerine toz şeker serpin. Çekirdekleri, karanfili, tarçını ve suyu ekleyin. Kapağı kapalı şekilde, kısık ateşte 45–60 dakika pişirin. Ayvalar renk alıp yumuşayınca ocaktan alın. Soğutun. Serviste ortalarına kaymak koyun, ceviz ve tarçınla süsleyin.

Ağlayan Kek Tarifi

  1. Ağlayan Kek Tarifi

Çikolata sosu ve krem şantiyle taçlanan, adını akan soslardan alan nefis bir ev yapımı kek

Malzemeler

  1. Kek için:
  2. 3 yumurta
  3. 1 su bardağı toz şeker
  4. 1 su bardağı süt
  5. 1 çay bardağı sıvı yağ
  6. 2 yemek kaşığı kakao
  7. 1,5 su bardağı un
  8. 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilin
  9. Islatmak için:
  10. 1 su bardağı soğuk süt
  11. Krem şanti:
  12. 1 paket krem şanti + 1 su bardağı soğuk süt
  13. Çikolata sosu:
  14. 2 su bardağı süt
  15. 2 yemek kaşığı kakao
  16. 2 yemek kaşığı toz şeker
  17. 1 yemek kaşığı nişasta veya un
  18. 1 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı)

Yapılışı
Yumurta ve şekeri çırpın. Süt, yağ, kakao, un, kabartma tozu ve vanilini ekleyin. Hamuru yağlanmış borcama döküp 170°C fırında 30–35 dk pişirin. Ilınınca üzerine 1 bardak soğuk süt gezdirin. Kek tamamen soğuyunca krem şantiyi çırpıp üzerine yayın, buzdolabında dinlendirin. Sos malzemelerini pişirip koyulaştırın, tereyağını ekleyin ve ılıtın. Soğuyan sosu kekin üstüne dökün. Buzdolabında 1–2 saat bekletip dilimleyin.

Armut Tatlısı Tarifi

  1. Armut Tatlısı Tarifi

Tarçın ve karanfille aromalanmış, fırında ya da tencerede kolayca pişirilen hafif bir meyve tatlısı

Malzemeler

  1. 2 büyük boy armut
  2. 3 yemek kaşığı toz şeker
  3. 1 çubuk tarçın, 4–5 adet karanfil
  4. 1 su bardağı su
  5. ½ çay bardağı portakal suyu (isteğe bağlı)
  6. 1 tatlı kaşığı limon suyu
  7. Üzeri için: Ceviz, kaymak/dondurma, toz tarçın

Yapılışı
Armutları ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarın. Geniş bir tencereye kesik yüzeyleri yukarı gelecek şekilde dizin. Üzerine şeker, su, portakal suyu, limon suyu, tarçın ve karanfili ekleyin. Kapağı kapalı şekilde 20–25 dakika kısık ateşte pişirin. Dilerseniz önceden ısıtılmış 180°C fırında 25–30 dakika da pişirebilirsiniz. Ilık ya da soğuk servis edin. Üzerine ceviz serpin, kaymak veya dondurmayla sunun.

Ağız Tatlısı Tarifi

  1. Ağız Tatlısı Tarifi

Anadolu’nun şerbetli ve minik hamur tatlısı: İsmine yakışır şekilde ağızda dağılan, hafif ve leziz

Malzemeler

  1. Hamur için:
  2. 125 g tereyağı
  3. ½ çay bardağı sıvı yağ, ½ çay bardağı yoğurt
  4. 1 yumurta, 1 yemek kaşığı sirke
  5. 1 tatlı kaşığı irmik
  6. ½ paket kabartma tozu, 1 paket vanilin
  7. 2,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
  8. Şerbet için:
  9. 2 su bardağı şeker
  10. 2 su bardağı su
  11. 1–2 damla limon suyu
  12. Üzeri için: Yumurta sarısı, isteğe bağlı ceviz/fındık

Yapılışı
Şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakın. Hamur malzemelerini yoğurup yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp şekil verin. Yağlı kâğıt serili tepsiye dizin, üzerlerine yumurta sarısı sürün. 180°C fırında 20–25 dakika pişirin. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti dökün. Şerbeti çektikten sonra ceviz/fındıkla süsleyin.

Dünya Mutfağından A Harfiyle Başlayan Tatlılar

Apple Pie (Elmalı Turta) Tarifi

  1. Apple Pie (Elmalı Turta) Tarifi

Tarçınlı elma dolgusu ve çıtır turta hamuruyla klasik bir lezzet

  1. Hamur için:
  2. 2,5 su bardağı un
  3. 170 g soğuk tereyağı
  4. 1 yemek kaşığı şeker
  5. 1 çay kaşığı tuz
  6. 6–8 yemek kaşığı buzlu su
  7. İç harcı için:
  8. 5–6 elma (ince dilimlenmiş)
  9. ¾ su bardağı şeker
  10. 1 tatlı kaşığı tarçın
  11. 1 yemek kaşığı un
  12. 1 yemek kaşığı limon suyu
  13. (İsteğe bağlı) Muskat rendesi
  14. Üzeri için:
  15. 1 yumurta sarısı
  16. 1 yemek kaşığı toz şeker

Yapılışı
Un, şeker ve tuzu karıştırıp tereyağını ekleyin. Kum kıvamına gelince suyu ekleyip yoğurun. Hamuru ikiye bölüp dinlendirin. Elmalı harç malzemelerini karıştırın. Hamurun birini kalıba yerleştirin, harcı dökün. Diğer hamurla kapatın veya kafes yapın. Üzerine yumurta sarısı sürüp şeker serpin. 180°C fırında 45–50 dakika pişirin. Ilık ya da soğuk, dondurmayla servis edin.

Alfajor Tarifi

  1. Alfajor Tarifi

Süt reçeli dolgulu, yumuşak bisküvili Güney Amerika klasiği

Malzemeler

  1. Hamur için:
  2. 100 g tereyağı (oda sıcaklığında)
  3. 1/2 su bardağı pudra şekeri
  4. 2 adet yumurta sarısı
  5. 1 yemek kaşığı bal (isteğe bağlı)
  6. 1 çay kaşığı vanilin
  7. 1 su bardağı mısır nişastası
  8. 3/4 su bardağı un
  9. 1 çay kaşığı kabartma tozu
  10. 1 çimdik tuz
  11. Arası için:
  12. 1 su bardağı dulce de leche (süt reçeli)
  13. Üzeri için:
  14. Pudra şekeri veya eritilmiş çikolata

Yapılışı
Tereyağı ve şekeri çırpın. Yumurta sarısı, vanilin, balı ekleyin. Kuru malzemeleri ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Streçleyip 30 dakika buzdolabında dinlendirin. Hamuru yarım cm kalınlığında açın, yuvarlak kalıpla kesin. 170°C fırında 10–12 dakika pişirin. Soğuyan bisküvilerin arasına süt reçeli sürün. Üzerine pudra şekeri serpin veya çikolataya batırın. Dinlendirip servis edin.

Arroz con Leche Tarifi

  1. Arroz con Leche Tarifi

Latin Amerika ve İspanya’nın sevilen sütlü pirinç tatlısı

Malzemeler

  1. 1 su bardağı pirinç
  2. 1 litre süt
  3. 1 su bardağı toz şeker
  4. 1 adet çubuk tarçın
  5. 1 adet limon kabuğu (isteğe bağlı)
  6. 1 paket vanilin veya 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
  7. Tarçın tozu (üzeri için)

Yapılışı
Pirinci yıkayıp süzün. Süt, pirinç, tarçın çubuğu ve limon kabuğunu tencereye alın. Orta ateşte pirinçler yumuşayana kadar, yaklaşık 30-40 dakika arada karıştırarak pişirin. Şekeri ve vanilini ekleyip 5 dakika daha pişirin. Tarçın çubuğunu çıkarın. Tatlıyı kaselere paylaştırın, üzerine tarçın serpin. Ilık veya soğuk servis yapabilirsiniz.

Amandine Tarifi

  1. Amandine Tarifi

Fransız mutfağından bademli, zarif ve şık pasta

Malzemeler

  1. 150 g tereyağı (oda sıcaklığında)
  2. 150 g toz şeker
  3. 3 adet yumurta
  4. 150 g badem unu veya ince çekilmiş badem
  5. 50 g un
  6. 1 çay kaşığı kabartma tozu
  7. 1 paket vanilin
  8. Üzeri için: Badem dilimleri
  9. Pudra şekeri (isteğe bağlı)

Yapılışı

Tereyağı ve şekeri mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyip çırpmaya devam edin. Badem unu, un, kabartma tozu ve vanilini eleyerek karışıma ekleyin, spatula ile nazikçe karıştırın. Hamuru yağlanmış ve unlanmış kelepçeli kalıba dökün. Üzerine badem dilimleri serpin. Önceden ısıtılmış 180°C fırında 30-35 dakika, üzeri altın rengini alana kadar pişirin. Soğuduktan sonra isteğe bağlı pudra şekeri serpip servis yapın.

Angel Food Cake Tarifi

  1. Angel Food Cake Tarifi

Bol yumurta beyazıyla yapılan, hafif ve süngerimsi Amerikan keki

Malzemeler

  1. 12 yumurta akı (oda sıcaklığında)
  2. 1 su bardağı toz şeker (yarı yarıya ayrılmış)
  3. 1 su bardağı un (elekten geçirilmiş)
  4. 1/4 çay kaşığı tuz
  5. 1 çay kaşığı krem tartar
  6. 1 tatlı kaşığı vanilin veya vanilya özütü

Yapılışı
Fırını 175°C’ye ısıtın, kalıbı yağlamayın. Yumurta aklarını krem tartar ile köpük olana kadar çırpın. Yarım su bardağı şekeri ekleyip sert tepeler oluşana dek çırpın. Un, tuz, kalan şeker ve vanilini karıştırıp yavaşça yumurta aklarına spatula ile katlayın. Hamuru kalıba dökün. 35-40 dakika, üstü hafif kızarana kadar pişirin. Fırından çıkar çıkmaz kalıbı ters çevirip soğutun. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp dilimleyin.

Şunlara da göz atın:

  1. Yapay Zekaya Göre Türk Mutfağının En İyi 10 Tatlısı
  2. Evde İbiza Tatlısı Yapmanın 5 Kolay Yolu
  3. Mısır’ın Tatlı Mirası Umm Ali Yapmanın Püf Noktaları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo