1 Kilo Kıymadan Kaç Şiş Adana Çıkar?

28 Kasım 2025, 13:35 tarihinde güncellendi.
Adana kebap, et, kuyruk yağı ve tuz karışımından oluşan bir kebap çeşididir. Peki, Adana kebap yapımında kaç kilo kıyma kullanılır? Gelin, kilo hesabıyla Adana kebap miktarına birlikte göz atalım.
1 Kilo Kıymadan Kaç Şiş Adana Çıkar?

Adana kebap yaparken kullanılan etin miktarı, şişlerin büyüklüğü ve ustanın eliyle sıvama biçimi doğrudan porsiyon sayısını etkiler. Öncelikle Adana kebap yaparken kuzu ve dana kıyma karışımı kullanıldığını unutmamak gerekir. Lezzet açısından iki kıymanın birlikte kullanılması önemlidir. Öte yandan ete yalnızca kuyruk yağı, kırmızı biber ve tuz eklenir. Bu yüzden etin miktarı, doğrudan Adana kebap sayısını etkiler. 

1 Kilo Kıymadan Kaç Şiş Adana Kebap Çıkar?

Adana kebap

  1. Geleneksel kebapçılarda bir şiş Adana kebap, ortalama 180–220 gram arası etten hazırlanır. Bu miktar, kebabın şişe tam oturmasını ve pişerken kurumamasını sağlar. Yani, 1 kilo kıymadan 4–5 şiş standart Adana çıkar.
  2. Evde yapılan kebaplarda porsiyonlar genelde daha küçük tutulur. 120–150 gram arası et kullanılırsa, 1 kilo kıymadan 6–8 şiş Adana yapmak mümkündür. Ev şişleri genelde daha ince ve kısa olduğu için et miktarı da otomatikman daha az alınır.
  3. Adana’daki bazı kebapçılarda, özellikle “büyük boy Adana” siparişi verildiğinde şiş başına 250–300 gram et kullanılır. Bu durumda 1 kilo kıymadan sadece 3–4 şiş çıkar. Bu kebaplar genellikle daha uzun ve geniş şişlerde hazırlanır.

Adana kebap

Miktarı Etkileyen Faktörler

  1. Şişin genişliği ve uzunluğu: Yassı ve büyük şişlerde daha fazla et gerekir.
  2. Etin yağ oranı: Kuyruk yağı dahil edildiğinde toplam ağırlık değişir.
  3. Sunum biçimi: Lokantalarda “doyurucu porsiyon” için 180–200 gram idealken, evde misafir sayısına göre daha küçük porsiyonlar tercih edilir.
  4. Yan ürünler: Lavaş, salata ve mezelerle servis edileceği için porsiyon küçültülebilir.


  1. Adana kebabın püf noktaları
  2. Adana kebabın içine ne konur?
  3. Adana kebabın dağılmaması için ne yapılır?
  4. Adana kebabın şişten düşmemesi için ne yapılır?
  5. Adana kebabın yanına ne gider?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo