Sıkma
Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Adana'nın yöresel yemeği olan sıkma, farklı malzemelerle hazırlanan bir çeşit hamur işidir. Gözlemeye benzetilen bu besin; peynir, patates ve kıyma ile hazırlanabilir. Genellikle köy peyniri, beyaz peynir ve kaşar peyniri kullanılır. Yaklaşık 1 saat de hazırlanan sıkma, kahvaltı sofralarında ve çay sohbetlerinde servis edilir. Malzemeleriniz hazırsa, Adana usulü sıkma nasıl yapılır, servis önerileri nelerdir birlikte görelim.

1 Porsiyon Sıkma Kaç Kaloridir?

Sıkma Tarifi İçin

Malzemeler

Hamuru için

İç malzemesi için

Sıkma

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Unu yoğurma kabına alın, kuru mayayı ve bir tutam tuzu ekleyip harmanlayın. Azar azar su ilave ederek orta yumuşaklıkta, ele yapışmayacak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini örtüp 15 dakika dinlendirin.
  2. Dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Unlanmış tezgahın üzerinde yemek tabağı büyüklüğünde merdane yardımı ile açın.
  3. İç malzemesi için soğanı sıvı yağda kavurun. Ocaktan alın, peynirleri, kıyılmış yeşillikleri, baharatı ekleyip karıştırın.
  4. Geniş bir tavayı hafifçe yağlayın. Hamurdan küçük parçalar koparın, merdane ile yemek tabağı büyüklüğünde açın. Hamurun her iki tarafını iyice kızartın. 
  5. Hamurlardan bir tanesini tezgahın üzerine yayın, üzerine iç malzemesini paylaştırıp rulo şeklinde sarın. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Dilerseniz yanına köpüklü ayran ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi

Sıkmayı, patates salatası ile birlikte servis edebilirsiniz.

  Püf Noktası
  • Sıkma hamurunu hazırladıktan sonra 20 dakika dinlendirin.
  • Soğanların diri kalmasını önlemek için rendelemeyi de tercih edebilirsiniz.
  • Sıkmanın lezzetini arttırmak için, içerisine rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz.
  • Pişirme esnasında hamuru ve tavayı tereyağı ile yağlayın. Böylece sıkmaların çiğ kalmasını önleyebilirsiniz.
  • Artan sıkmaları kapaklı kaplara koyun ve derin dondurucuda saklayın.

Tarif Kategorileri

MasterChef Tarifleri Akdeniz Mutfağı Yemekleri Kızartma Tarifleri Kahvaltılık Tarifler Çay Saati Tarifleri Diğer Tarifler Yöresel Tarifler Hamur İşi Tarifleri Farklı Hamur İşi Tarifler

Benzer Tarifler

Arap Tava
Girit ezmesi
Mersin Usulü İçli Köfte
Ceviz Ezmesi
Yörük Kebabı
Şeyh Mualla