Pestil
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Türk mutfağında ve komşu ülkelerde sık sık tüketilen pestil, meyve özlerinin bastırılmasıyla hazırlanır. Yaprak gibi inceltilen pestil, 'bastık' ismiyle de bilinir. Pestil isminin İtalyanca 'pastillo' sözcüğünden geldiği belirtilmektedir. Pestil sade bir şekilde atıştırmalık olarak sunulur. İsteğe göre ceviz ve fındık parçaları ile zenginleştirilir. Malzemeler hazırsa, evde pestil nasıl yapılır birlikte görelim.

Alternatif olarak ayva pestili ve pestil tatlısı tarifine de göz atın.

Pestil Tarifi İçin

Malzemeler

Pestil

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Öncelikle üzümleri bol su ile yıkayın ve sap kısımlarını ayıklayın.
  2. Daha sonra üzümleri geniş bir tencereye alın ve patates ezeceği ile bastırarak suyunu salmasını sağlayın.
  3. Orta ateşte üzüm suyunu pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha pişirmeye devam edin.
  4. Pişirme işleminin ardından soğuması için oda sıcaklığında bekletin. 
  5. Soğuyan üzüm suyunu tel süzgeçten geçirin. Bu esnada kabuklarının ve çekirdeklerinin süzgeçte kalmasını sağlayın.
  6. Süzdüğünüz meyve özünü tekrar tencereye alın ve 2 yemek kaşığı nişastayı ekleyin.
  7. Ocağın altını yakın ve bozadan daha koyu bir kıvam elde edinceye kadar karıştırın.
  8. Koyulaşan üzüm suyunu ılıması için bekletin. Bu esnada fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  9. Ilıyan karışımı fırın tepsisine dökün ve her tarafına yayın.
  10. Üzerine dövülmüş ceviz parçalarını ekleyin.
  11. Güneş gören havadar bir ortamda fırın tepsisini 4 gün boyunca bekletin.
  12. 4 günün sonunda kuruyan pestili kağıttan ayırmak için, kağıdın arkasını suyla ıslatarak 1-2 dakika bekleyin.
  13. Bir ucundan tutun ve yavaşça çekerek pestili ayırın.
  14. Hazırladığınız pestili uzun ince şeritler halinde kesin.
  15. Ceviz miktarı yeterli değilse, şeritlerin ortasına bir miktar daha ceviz serpiştirin.
  16. Pestilin bir ucundan tutarak rulo şeklinde sıkıca sarın. Afiyet olsun.

Tarif Kategorileri

Çay Saati Tarifleri Atıştırmalık Kuruyemişli Tarifler Tatlı Atıştırmalık Tarifler Meyveli Tatlı Tarifleri

Benzer Tarifler

Çilekli Cheesecake Topları
Karamelize Ayva Tatlısı
Tufahija
Yaban Mersinli Kadayıf Tatlısı
Kızılcık Reçeli
Kızılcık Şerbeti