Babagannuş
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 15 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Hatay mutfağına özgü bir lezzet olan babagannuş, soğuk bir meze çeşididir. Filistin, Suriye ve Lübnan sofralarında da tüketilir. Ana malzemeleri patlıcan, biber ve yoğurt olan bu meze, 'abugannuş' adıyla da bilinir. Genellikle et ürünlerinin yanında sindirimi kolaylaştırmak için tüketilir. Antioksidan özelliği sayesinde toksinlerin arındırılmasında önemli bir rol oynar. İçeriğinde bulunan lifler yardımıyla kilo vermeye yardımcı olan besinler arasındadır. Malzemeleriniz hazırsa yoğurtlu babagannuş tarifine başlayabiliriz.

1 Porsiyon Babagannuş Kaç Kaloridir?

Standart malzemelerle hazırlanan babagannuşun bir porsiyonu, yaklaşık 35 kaloridir. Potasyum değeri yüksek olduğu için, kanserden koruyucu bir etkisi vardır.

Ana yemeklerin yanında servis edilen meze tariflerini keşfetmek istiyorsanız, yoğurt ve sarımsakla hazırlanan haydari veya humus tarifine göz atabilirsiniz.

Babagannuş Tarifi İçin

Malzemeler

Babagannuş

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Patlıcanları, domatesleri ve çarliston biberleri közleyin. Soğuyunca patlıcanları soyup ince ince doğrayın.
  2. Limon suyu ve tuzu cam bir kaba alıp karıştırın. Közlenmiş patlıcanları ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın.
  3. Domates ve biberleri zar şeklinde doğrayıp patlıcanlara ilave edin. Sarımsakları soyup ezin.
  4. Yoğurdu bir kaseye alıp sarımsakları ekleyin ve karıştırın. Sarımsaklı yoğurdu patlıcanlı karışıma ilave edip tahta kaşıkla zedelemeden karıştırın.
  5. Maydanozları temizleyip ince ince kıyın. Tereyağını bir tavaya alıp eritin ve üzerine pul biberi ekleyip kavurun. Yoğurtlu patlıcan karışımını servis tabağına alın.
  6. Üzerine biberli yağı gezdirerek dökün. Kıyılmış maydanozla süsleyin. Şimdiden afiyet olsun.
  Servis Önerisi

Babagannuşu, tepsi kebabının yanında servis edebilirsiniz.

  Püf Noktası
  • Tarife başlamadan önce, patlıcanları tuzlu suda bekletin ve ardından durulayın. Bu sayede acılıklarını giderebilirsiniz.
  • Kıvamını yumuşatmak için, domatesleri ezerek suyunu kullanabilirsiniz.
  • Kullanacağınız sarımsakları ezdikten sonra çıkan suyu mutlaka ilave edin. Böylece daha aromatik bir tat elde edebilirsiniz.
  • Babagannuşu yemeğe başlamadan hemen önce hazırlayın. Aksi takdirde domates ve yoğurt kendini salarak mezenin sulanmasına neden olur.

Tarif Kategorileri

Hatay Mutfağı Meze Tarifleri Yoğurtlu Tarifler Öğle Yemeği Osmanlı Mutfağı Yöresel Tarifler

Benzer Tarifler

Tzatziki
Bal kabaklı humus
Atom Mezesi
Yemlik Cacığı
Uskumru Tarator
Kinoalı somon marin