Domates Soslu Biber Turşusu
Selin Hıdır
1196 Tarif       0 Takipçi
Domates Soslu Biber Turşusu
Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Fermente lezzetlerin baş tacı olan turşular, sofralara hem renk hem de iştah açan tatlar katar. Özellikle yaz sonunda bolca bulunan taptaze sivri biber, domates ve sarımsakla hazırlanan domates soslu biber turşusu tarifi, hem kahvaltılık hem de yemek yanına lezzetli bir eşlikçidir. Elma sirkesi ve zeytinyağı ile tat dengesi sağlanan, hafif pişirme yöntemiyle hazırlanan domates soslu biber turşusu tarifi, birkaç gün içinde olgunlaşarak pratik ve nefis bir meze olarak sofralara konuk olur. Gıda koruma yöntemlerinin geleneksel ve lezzetli hali olan bu tarif, kış boyu iştah kabartır. Peki; domates soslu biber turşusu nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri... 

10 Dakikada Yağlı Biber Turşusu tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon domates soslu biber turşusu kaç kaloridir?

Bir porsiyon domates soslu biber turşusu 60 kaloridir.

Domates Soslu Biber Turşusu Tarifi İçin

Malzemeler

Domates Soslu Biber Turşusu

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Biberleri güzelce yıkayın. Sap kısımlarını kesmeden, her birine bıçakla bir-iki küçük delik açın ki sosu içine çeksin.
  2. Geniş bir tencereye rendelenmiş domatesi alın. Üzerine elma sirkesi, zeytinyağı, kaya tuzu ve şekeri ekleyin. Orta ateşte 5 dakika kadar kaynatın.
  3. Biberleri ve bütün sarımsak dişlerini sosun içine ekleyin. Karışımı 10-15 dakika, biberler hafif yumuşayana kadar kaynatın. Çok fazla pişirmeyin, diri kalmaları önemli.
  4. Kaynar haldeyken turşuyu temiz, kuru ve sıcak kavanozlara doldurun. Kavanozların ağız kısmında boşluk kalmasın. Hemen kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirin. 1 saat böyle bekletin.
  5. Kavanozları serin ve karanlık bir yerde 3–5 gün dinlendirin. Ardından açarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi
  • Et, tavuk veya balık ızgaralarının yanına güçlü ve asidik bir eşlikçi olarak çok yakışır.
  • Kuru fasulye, nohut veya mercimek gibi yemeklerin yanına 1-2 biber ve biraz sosla ayrı bir tabakta servis ederek sofrayı zenginleştirebilirsiniz.
  • Özellikle az acılı veya hafif tatlı domates sosuyla hazırlanmışsa, kahvaltılık zeytin, peynir ve yumurta tabaklarının yanına renk ve tat katar.
  • İnce doğrayarak sıcak tost veya sandviçlere ekleyebilir, turşunun keskinliğiyle harika bir lezzet dengesi yaratabilirsiniz.
  • Zeytinyağlılar, yoğurtlu mezeler ve acuka gibi eşlikçilerle birlikte soğuk meze tabağında sunulabilir.
  Püf Noktası
  • Biberlerin kabuklarına küçük delikler açmak, hem pişerken çatlamalarını engeller hem de sosun içlerine işlemesini sağlar.
  • Yumuşayıp dağılmaması için, sosa eklendikten sonra sadece 10-15 dakika hafif diri kalacak şekilde pişirin.
  • Turşunun uzun süre dayanması için kavanozların steril olması ve kapakların yeni ya da hiç deforme olmamış olması önemlidir.
  • Turşu karışımını kaynar haldeyken kavanozlara doldurmak, içeriğin hava almadan vakumlanmasını sağlar ve bozulmayı önler.
  • Olgunlaşma süresinde turşular güneş ışığına maruz kalırsa yumuşar ve rengini kaybedebilir.
  • Çok acı bir biberle yapıldığında her sofraya uygun olmayabilir; acı oranını, biber seçiminizle ve sos oranıyla dengeleyebilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Atıştırmalık Meze Tarifleri Domatesli Tarifler Tuzlu Atıştırmalık Tarifler Pratik Yemek Tarifleri

Benzer Tarifler

İspanyol Omleti Tortilla Tarifi
Tam Ölçülü: Kornişon Turşusu Tarifi
Ev Yapımı Beyti Sarma Tarifi
Kahvaltılık Çemen Tarifi
Lokanta Usulü Kırmızı Lahana Turşusu Tarifi
Soğanlı Patates Kavurması Tarifi