Cevizli Pirinç Pilavı Tarifi
Selin Hıdır
1440 Tarif       0 Takipçi
Cevizli Pirinç Pilavı Tarifi
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 15 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Lezzetiyle sofralara fark katan cevizli pirinç pilavı tarifi, geleneksel pilavlara yeni bir soluk getiriyor. İçindeki kavrulmuş cevizlerle hem aromatik hem de doyurucu bir lezzet sunan cevizli pirinç pilavı tarifi, et ve tavuk yemeklerinin yanına çok yakışıyor. Misafir sofralarına şıklık katmak isteyenler için ideal bir seçenek. Peki; cevizli pirinç pilavı nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri...  

Kestaneli Pilav tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon cevizli pirinç pilavı kaç kaloridir?

Bir porsiyon cevizli pirinç pilavı 450 kaloridir.

Cevizli Pirinç Pilavı Tarifi Tarifi İçin

Malzemeler

Cevizli pirinç pilavı tarifi malzemeleri için alternatif öneriler:

Pirinç Yerine:

 Ceviz  Yerine:

Kuş Üzümü Yerine:

Cevizli Pirinç Pilavı Tarifi

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Pirinci birkaç kez soğuk suyla yıkayın. Nişastası gidene kadar suyu berrak olana dek yıkayıp ılık suda 15-20 dakika bekletin. Ardından süzüp kenara alın.
  2. Ayrı bir tavada cevizleri yağsız olarak 3-4 dakika kadar hafifçe kavurun. Yanmasın, sadece kokusu çıkana kadar. Kenara alın.
  3. Tencereye tereyağını ve zeytinyağını alın. Soğan ekleyecekseniz bu aşamada ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun. Ardından süzdüğünüz pirinci ekleyin. Şeffaflaşana kadar yaklaşık 4-5 dakika kavurun.
  4. Pirince karabiber, tuz ve (kullanıyorsanız) tarçını ekleyin. Üzerine sıcak suyu dökün. Kaynamaya başlayınca altını kısın.
  5. Cevizleri ve kuş üzümlerini ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte suyunu çekene kadar (yaklaşık 12-15 dakika) pişirin.
  6. Altını kapattıktan sonra bir kağıt havlu ya da bez örtüp kapağını tekrar kapatın. 10-15 dakika dinlendirin.
  7. Cevizli pirinç pilavı servise hazır. Afiyet olsun
  Servis Önerisi
  • Cevizli pirinç pilavı, özellikle fırın tavuk, ızgara köfte, et sote ya da güveç yemekleri ile çok iyi uyum sağlar.
  • Etli sebze yemekleri (örneğin karnıyarık, türlü gibi) ile yanında sade yoğurtla da sunabilirsiniz.
  • Pilavı kaselere veya küçük kek kalıplarına bastırarak şekilli sunumlar elde edebilirsiniz. Ters çevirerek tabağa alın.
  • Üzerini ince kıyılmış maydanoz, dereotu veya birkaç bütün ceviz parçası ile süsleyebilirsiniz.
  • Yanına cacık, yoğurtlu semizotu, zeytinyağlı enginar veya fırınlanmış sebzeler gibi ferahlatıcı seçenekler koyabilirsiniz.
  • Hafif bir salata (roka, nar ve portakallı gibi) ile sunarsanız menünüz zenginleşir.
  • Eğer misafir ağırlıyorsanız yanında et suyu ile hazırlanmış çorba (örneğin şehriyeli tavuk suyu çorbası) ve sonrasında bu pilavla ana menüyü oluşturabilirsiniz.
  Püf Noktası
  • Pilavın tane tane olması için pirinci birkaç kez yıkayın, suyu berraklaşana kadar süzün.
  • 15-20 dakika ılık suda bekletip süzdüğünüzde pilav daha kıvamlı olur.
  • Ceviz kendi yağıyla zaten aromatik bir yapı katar. Bu yüzden çok yağ koymamaya özen gösterin, yoksa ağır olabilir.
  • Cevizler çok uzun süre kavrulursa acılaşır ve pilavın tadını bozabilir. Hafifçe renk değiştirip kokusu çıkana kadar kavurmak yeterli.
  • Baldo pirinç için genellikle 1 ölçü pirince 1,5 ölçü sıcak su yeterlidir. Ancak pilavın kapağını pişirme sırasında sık sık açmayın ki bu oran bozulmasın.
  • Çok hafif bir toz tarçın eklemek, özellikle kuş üzümlü yapıldığında pilava Osmanlı esintisi katar. Ancak fazla kullanılırsa tatlımsı olabilir, dikkatli olun.
  • Pilav piştikten sonra kapağın altına kağıt havlu ya da temiz bir bez yerleştirip 10-15 dakika dinlendirin. Bu, fazla buharın çekilmesini sağlar ve pilavı daha kuru ve tane tane yapar.

Tarif Kategorileri

Ana Yemek Tarifleri Yemek Tarifleri İç Anadolu Yemekleri Pilav ve Makarna Tarifleri Pilav Tarifleri Pratik Yemek Tarifleri Türk Mutfağı Yemekleri

Benzer Tarifler

Mantarlı Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi
Tel Şehriye Pilavı Tarifi
Sade Bulgur Pilavı Tarifi
Mantarlı Bulgur Pilavı Tarifi
Pilavın En Doğal Hali: Siyez Bulguru Pilavı Tarifi
Domatesli Pilav Tarifi