Meşhur Hatay Sürk Çökeleği Tarifi
Selin Hıdır
1110 Tarif       0 Takipçi
Meşhur Hatay Sürk Çökeleği Tarifi
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 5 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden olan Meşhur Hatay sürk çökeleği tarifi, zengin baharat aroması ve doğal lezzetiyle damakta kalıcı bir iz bırakır. İster taze ister kurutulmuş şekilde tüketilebilen Meşhur Hatay sürk çökeleği tarifi, çökeleğin baharatlarla yoğrularak lezzetlendirilmesiyle hazırlanır ve özellikle zeytinyağı ile sunulduğunda gerçek bir Hatay klasiğine dönüşür. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan bu tarif, doğal ve yöresel lezzetleri sofranıza taşımak isteyenler için mükemmel bir seçenektir. Peki; sürk çökeleği nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri...

Keçi Loru tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon sürk çökeleği kaç kaloridir?

Bir porsiyon sürk çökeleği 120 kaloridir.

Meşhur Hatay Sürk Çökeleği Tarifi Tarifi İçin

Malzemeler

Meşhur Hatay sürk çökeleği tarifi malzemeleri için alternatif öneriler:

 Çökelek Alternatifleri:

Salça Alternatifleri:

Baharat Alternatifleri:

Ekşi Tat Alternatifleri:

Ceviz Alternatifi:

Meşhur Hatay Sürk Çökeleği Tarifi

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Çökelek peyniri geniş bir kaseye alın.
  2. Üzerine salçaları, zeytinyağını ve tüm baharatları ekleyin.
  3. Ezilmiş sarımsağı ve varsa doğranmış taze soğanı da ilave edin.
  4. Tüm malzemeleri yoğurur gibi elinizle iyice karıştırın.
  5. Harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde şekil verin.
  6. Şekil verdiğiniz sürkleri bir tepsiye dizin.
  7. Serin ve havadar bir yerde birkaç gün kurumaya bırakabilirsiniz. Kurumadan da taze olarak tüketilebilir.
  8. Servisten önce üzerine biraz zeytinyağı gezdirerek sunabilirsiniz. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi
  • Sürk, özellikle taze lavaş, bazlama ya da susamlı simit ile mükemmel gider. Yanına domates, salatalık, yeşil zeytin ve haşlanmış yumurta eklerseniz yöresel bir kahvaltı tabağı oluşturabilirsiniz.
  • Servis öncesinde üzerine soğuk sıkım zeytinyağı gezdirerek hem lezzetini artırabilir hem de daha iştah açıcı bir görünüm elde edebilirsiniz.
  • Kurutulmuş sürkler, meze tabağında peynir çeşitlerinin yanında sunulabilir. Ayrıca piknik sepetlerine konabilecek pratik ve taşınabilir bir alternatiftir.
  • Taze sürkü yeşillik ve domatesle birlikte ekmek arasına koyarak sağlıklı, proteinli bir sandviç yapabilirsiniz.
  Püf Noktası
  • Taze, mümkünse tuzsuz ya da az tuzlu çökelek kullanın. Çok tuzluysa, kullanmadan önce hafifçe sudan geçirin.
  • Baharatları yavaş yavaş ekleyin; kimyon ve tarçın baskın tatlar olduğundan dikkatli kullanılmalıdır.
  • Eğer kurutma yapacaksanız, sürkleri güneş görmeyen ama havadar bir ortamda 2-3 gün bekletin. Ara sıra çevirerek eşit kuruma sağlayın.
  • Kurutulmuş sürkleri zeytinyağı içinde cam kavanozda uzun süre saklayabilirsiniz. Serin bir yerde, buzdolabında muhafaza edin.
  • Malzemeleri el ile yoğurmak, aromaların peynirle iyice bütünleşmesini sağlar. Ellerinizi zeytinyağıyla yağlarsanız yapışma olmaz.

Tarif Kategorileri

Kahvaltılık Tarifler Yöresel Tarifler Pratik Yemek Tarifleri Yemek Tarifleri Peynirli Tarifler

Benzer Tarifler

Ev Yapımı Mascarpone
Sürk Peyniri
Ev Yapımı Sepet Peyniri
Keçi Loru
Air fryer’da sarımsaklı peynir
Air Fryer'da Tofu