Et Nasıl Marine Edilir? İşte, Kırmızı Et İçin Marinasyon Teknikleri

İbrahim Arslanoğlu

Lezzet.com.tr Yazarı ibrahimarslanoglu@outlook.com
Et nasıl marine edilir? Sert et nasıl yumuşatılır? Kırmızı et marinesinde hangi sos kullanılır? İşte, videolu anlatımıyla ızgara ve kırmızı et marinasyon yöntemleri:

Marinasyon nedir? Et Nasıl Marine Edilir? Lezzet Mutfak Okulu'nda bu kez et marinasyon tekniğini video eşliğinde anlatıyoruz. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Eğitmen Şefi İbrahim Arslanoğlu, 'Marinasyon nedir' sorusuna şu yanıtı veriyor: Marinasyon, yiyeceklerin baharatlanmış bir sıvının içerisine daldırılması anlamına gelmektedir. Ürünü tatlandırmak ve yumuşatmak amacıyla yapılır. Birçok durumda her iki amaç için kullanılmaktadır. 

Et Nasıl Marine Edilir?

Peki, et nasıl marine edilir? İşte marinasyonun püf noktaları:

  1. Marinasyon karışımı homojen olmalıdır. Ürünün tamamı bu karışıma temas etmelidir.
  2. Yapılan marinasyon karışımı, pişirme sırasında kullanılabilir. Yine sos olarak yemeğin yanında servis edilebilir.
  3. Bir marinasyon karışımında olması gereken üç unsur vardır; yağ, asit, tatlandırıcılar.
  4. Yağ etin nemini korumaya yardımcı olur. Hava temasını kesecektir. Değerli yağlar kullanılarak lezzet vermesi de sağlanabilir.
  5. Yağ aynı zamanda karışıma eklenen tatlandırıcıların aromasının tam anlamıyla çıkmasına yardımcı olur.
  6. Asit protein ağırlıklı ürünlerin yumuşamasına yardımcı olur. Ayrıca asit yiyeceklerin tadını taşır. Kendi tadı ile diğer tatlandırıcıların tadını. Dengeli kullanmak gerekir. Fazlası ürüne olumsuz etki yaratabilir.
  7. Tatlandırıcılar olarak çok fazla ürün kullanılabilir. Kuru ve taze baharatlar. Önceden hazırlanmış baharat karışımları, çeşniler. Bitkiler, sebzeler gibi çok kapsamlı ürünler kullanılabilir.
  8. Marinasyonlar pişirilerek ya da olduğu gibi çiğ kullanılabilir. Pişirilen marinasyonlar daha uzun süre saklanabilir. 

Mangal Eti Nasıl Marine Edilir?

Lezzetli mangal nasıl yapılır diyorsanız örnek marinasyon tarifimizi hem mangal hem de kızartmalarınızda kullanabilirsiniz. İşte marinasyon için gerekli malzemeler

  1. 1 kg Dana Antrikot
  2. 300 ml Ayçiçek Yağı
  3. 150 ml Elma Sirkesi
  4. 2 yemek kaşığı Worcestershire Sos
  5. 1 yemek kaşığı Şeker/Bal
  6. 3 diş Sarımsak
  7. 1 tatlı kaşığı Hardal Tozu
  8. 1 tatlı kaşığı Acı Sos
  9. 1 çay kaşığı Sarımsak Tozu
  10. 1 çay kaşığı Soğan Tozu

Öncelikle marine sosunda kullanılacak malzemeler mutfak tezgahına alınır. Geniş bir kabın içerisine tüm malzemeler eklenir ve karıştırılır.

Kırmızı et, marinasyon sosuna konulur ve en az 30 dakika sosta bekletilir. Etin sosla özdeşleşmesi için, 2-3 saat marine sosunda dinlendirmek gerekir.

Et maşa yardımıyla sostan çıkartılır ve ısınan tavaya alınır. Yüksek ateşte mühürlenmesi için arkalı önlü kızartılır.

Etin bir tarafı tamamen piştiğinde diğer tarafı çevrilir. Yüksek ateşte 4-5 dakika pişirilir.

Pişen et kesme tahtasına alınarak ince ince dilimlenir. Daha sonra tabağa alınarak servis edilir. Afiyet olsun.

Şunlara da göz atın;

  1. Et yemekleri
  2. Et marine sosları
  3. Et mühürleme teknikleri
  4. Dana etli yemek tarifleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri Malzeme Rehberi