Sucuk Nasıl Saklanır: Kurutma, Dondurma ve Buzdolabında Sucuk Saklama Yöntemleri
Sucuk buzdolabında nasıl saklanır? Sucuk alırken nelere dikkat edilmeli? Sucuğun bozulduğu nasıl anlaşılır? İşte, kurutarak, dondurarak ve buzdolabında sucuk saklama teknikleri:

Türk mutfağında en sevilen şarküteri ürünlerinden biri olan sucuk, sucuklu yumurta, sucuklu kuru fasulye gibi birçok yemeğin içerisinde kullanılır. İçeriğinde et bulunan sucuk, doğru yöntemlerle saklanmazsa kısa süre içerisinde bozulmaya başlar. Bu durumda gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Sucuğu satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Satın aldıktan sonra ise kullanılacağı şekli uygun olarak saklanmalıdır. Peki, sucuk nasıl saklanır? Bozuk sucuk nasıl anlaşılır? İşte, birbirinden farklı sucuk saklama yöntemleri:


Sucuk Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  1. Sucuk alırken ambalajında delik olmamasına ve hava almamış olmasına dikkat edin.
  2. Paketlenmiş sucukların son tüketim tarihini mutlaka kontrol edin.
  3. Sucuk doğru bir şekilde saklanmadıysa paketi şişmeye başlar. Bu yüzden ambalajı şişen sucukları almamaya özen gösterin.
  4. Açılmış, ezilmiş, kötü koku yayan sucukları almayın.
  5. Sıcak havalarda kısa sürede yiyebileceğiniz kadar sucuk alın.


Buzdolabında Sucuk Nasıl Saklanır?

Sucuk saklama konusunda en çok uygulanan yöntem buzdolabında muhafaza etmektir. Sucuğu saklarken üzerindeki jelatin çıkartılmamalıdır. Sucuğu peçeteye sararak açık bir şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz. Eğer buzdolabı poşeti kullanacaksanız, poşetin ağzını mutlaka açık bırakın. Sucuğun nemini koruması, dayanıklılık açısından oldukça önemlidir. Yeterince hava almadığında poşette su birikmeye başlar ve sucuk küflenir. Bu yüzden hava alması için ağzı açık poşetlere koyabilir, ara sıra temiz bez ile sucuğun üzerini silebilirsiniz.


Sucuk Kurutarak Nasıl Saklanır?

Elinizde çok fazla sucuk varsa veya hemen tüketmek istemiyorsanız, uygulayabileceğiniz yöntem kurutmadır. Kurutma yöntemi için ilk olarak sıcak ve güneş almayan bir ortam belirleyin. Bu ortamda sucukları asarak kurutabilirsiniz. Eğer asacak yerini yoksa, gazete sererek sucukları üzerine dizin. Gazete sucuğun nemini alarak kısa sürede kurumasını sağlar. Sucuk kuruduktan sonra mutlaka buzdolabına konulmalıdır.


Sucuk Dondurarak Nasıl Saklanır?

Sucuğu uzun süre saklamak için, dondurma yöntemini kullanabilirsiniz. Dondurma yönteminde sucukları bütün halde saklamak yerine, 3-4 parçaya bölerek saklamak daha uygundur. Sucuğu parçalara böldükten sonra buzdolabı poşetine koyun ve üzerine tarihin yazılı olduğu etiket yapıştırın. Daha sonra sucuğu buzdolabının buzluk bölümünde veya derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Sucuğu dondurarak 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Fakat 6 ayı geçtikten sonra tüketmemeniz gerekir. Bu yüzden tarih etiketi eklemek kullanım ömrünü takip edebilmenizi sağlar. Sucuğu kullanacağınız zaman 1 saat buzdolabında bekletin. Ardından oda sıcaklığına alarak uygun şekilde pişirebilirsiniz.


Sucuğun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

  1. Sucuğun renginde değişmeler varsa, bu durum bozulmaya başladığını gösterir. 
  2. Özellikle sucuğun yüzeyinde beyaz ve yeşil tabakalar varsa, kesinlikle tüketilmemelidir.
  3. Sucuk baharatlı bir besin olduğu için, kendine has kokusu vardır. Sucuğun kokusunda keskin ve anormal kokular varsa tüketmemeniz gerekir.
  4. Sucuğun tadı da bozulup bozulmadığının göstergesidir. Tadında anormallik varsa, özellikle ekşilik varsa sucuk bozulmuş demektir.
  5. Sucukta küflenmeler meydana geldiyse, kesinlikle kullanmayın.


Şunlara da göz atın;

  1. Şarküteri yemekleri
  2. Muz uzun süre nasıl saklanır?
  3. Limon nasıl saklanır?
  4. Taze fasulye buzlukta nasıl saklanır?
  5. Kırmızı et nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı