Ramazan Ayında Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
Ramazan ayında uzun süren açlık sonrasında iftarda çok fazla ve hızlı yemek yemek, mide yanması şikayetini beraberinde getirebilir. Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak, Ramazan ayında mide yanmasına karşı yapabileceklerinizi anlattı.

Ramazan ayında mide yanması, özellikle uzun süreli açlık, hızlı yemek yeme, ağır ve yağlı yiyecekler tüketme gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Bazı insanlar oruç tutarken mide yanması yaşayabilirler çünkü gün boyunca yemek yememek, mide asidinin mide zarını tahriş etmesine ve yanma hissine neden olur. Ayrıca, iftar ve sahurda çok fazla yemek yenmesi de mide yanmasını yükseltir. Mide yanması, genellikle mide asidinin yemek borusuna geri kaçması veya mide zarının tahriş olması sonucunda ortaya çıkan bir semptomdur. Bu durum, mide veya göğüs bölgesinde rahatsızlık veya yanma hissiyle karakterizedir. Mide yanması genellikle sindirim sistemiyle ilgili problemlerden kaynaklanır, ancak bazen başka sağlık sorunlarının bir belirtisi de olabilir.

Mide Yanmasını Azaltmak İçin Yapmanız Gerekenler

İftar ve sahurda dengeli bir şekilde beslenmeye özen gösterin. Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Daha çok lifli gıdalar, meyve ve sebzeler tercih edin. Gün boyunca yeterli miktarda su içmeye özen gösterin. Su mide asidini seyrelterek mide yanmasını azaltır. İftar ve sahurda yavaş yiyerek sindiriminizi kolaylaştırın. Hızlı yemek yemek mide yanmasına sebep olur. İftar ve sahurda büyük porsiyonlardan kaçının. Daha küçük porsiyonlar halinde yemek yemek sindirim sistemini yormaz. Oruç tutarken ağır egzersizlerden kaçının. Fazla fiziksel aktivite mide yanmasını arttırır.

Mide Yanmasına Sebep Olan Besinler

Kızartmalar, yağlı etler, fast food ürünleri gibi yağlı yiyecekler mideyi tahriş edebilir ve mide yanmasına neden olur, Acı biber, acı soslar, baharatlı yemekler gibi baharatlı yiyecekler mide asidinin artmasına neden olabilir ve mide yanmasını şiddetlendirebilir. Portakal suyu, limonata, domates, turunçgiller gibi asidik yiyecekler ve içecekler mideyi tahriş eder ve mide yanmasını arttırır, Kahve, çay, kola gibi kafeinli içecekler mide asidini yükseltir ve mide zarını tahriş ederek mide yanmasına yol açar bununla birlikte çikolata, içerdiği kafein ve teobromin gibi maddeler nedeniyle bazı kişilerde mide yanmasına neden olur.

Yazar:

Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak

instagram.com/uzmdytaslihankucuk

Şunlara da göz atın;

  1. Ramazanda nasıl kilo verilir?
  2. Ramazan ayında spor yapılır mı?
  3. Ramazan'da sağlıklı beslenmek için altın kurallar
  4. Ramazan'da nasıl beslenmeliyiz?
  5. Ramazan'da susuzluğu gideren besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Semizotu Dondurucuda Nasıl Saklanır?
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif
Ankara Romantik Mekanlar: Ankara'da Romantik Buluşmalar İçin 10 Mekan
Keşkek Yanına Ne Gider: 10 Farklı Tarif
Malta Eriği Çekirdeği Nasıl Yenir?
Saç Kırıkları Nasıl Önlenir: 7 Öneri