Pankek, özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmesi olan, un, süt, yumurta, yağ ve kabartıcı maddelerle hazırlanan yumuşacık bir hamur tatlısıdır. Dış yüzeyi hafifçe renk alırken içi puf puf kabarır ve yumuşak kalır. Amerika ve Avrupa’da yaygın olarak tüketilen pankek, Türk mutfağında da severek hazırlanan pratik bir lezzettir. Krep ile karıştırılsa da pankek daha kalın dokulu, küçük çaplı ve daha kabarık olur. Pişirilirken çoğunlukla tereyağı kullanılır ve üzerine bal, reçel, pudra şekeri, çikolata sosu, tahin-pekmez veya taze meyvelerle servis edilerek zenginleştirilir.
''Pankek geceden pişirilir mi, 1 pankek kaç dakikada pişer ve pankek tariflerine'' göz atın.
Pankekleri yapışmaz bir tavaya koyup kısık ateşte 1–2 dakika her iki tarafını ısıtın. İsterseniz tavaya çok az tereyağı sürerek hem lezzeti artırabilir hem de yumuşak kalmasını sağlayabilirsiniz.
Pankeki mikrodalgaya koymadan önce üzerine hafifçe nemli bir kağıt havlu serin. Bu yöntem pankekin kurumasını önler. 10–15 saniyelik kısa aralıklarla ısıtın. Fazlası lastik gibi yapar.
Fırını 160°C'ye ayarlayın. Pankekleri bir tepsiye dizin, üzerini hafifçe yağlı kâğıtla kapatın. 5–7 dakika ısıtmanız yeterlidir. Kalabalık bir aile için pratik ve homojen ısı sağlar.
Tost makinesinde: Kapak çok bastırmadan 10–20 saniye ısıtılır.
Airfryer’da: 150°C’de 2–3 dakika yeterlidir. Bu yöntemlerde aşırı süre vermemeye dikkat edin, çabuk kurutabilir.