6 Adımda Mutfak Dolapları Nasıl Temizlenir?
Mutfak dolapları nasıl temizlenir? Mutfak dolaplarını neyle silmek gerekir? Dolap düzenlemesi nasıl yapılır? İşte, mutfağınızı tertemiz yapacak 6 adımlı mutfak dolabı temizliği:

Mutfak, evde en çok kullanılan alanlardan biridir. Günlük hayatta kahve, çay ve yemek yapmak için s��k sık kullandığımız bu alanların temiz olması ise sağlık açısından çok önemlidir. Mutfaktaki tencere tava gibi eşyaların, erzak gibi yiyeceklerin toplu ve düzenli durmasını ise mutfak dolapları sağlar. Bu nedenle mutfak dolabı temizliği en az ayda bir kere olacak şekilde yapılmalıdır. Bu sayede dolapların küf, rutubet ve karınca gibi diğer unsurlardan uzak durması da sağlanabilir. Peki, mutfak dolabı temizliğine nereden başlanır? İşte, adım adım mutfak dolabı temizliği:

  1. Dolapların içini boşaltın.

Mutfak dolabı temizliğine başlarken, dolapların içini tamamen boşaltın. İçinde herhangi bir yiyecek, eşya bırakmayın. Varsa kağıt veya kaydırmazları da kaldırın. Dolabın içerisinde bulunan kırıntıları, elektrik süpürgesinin ince ucu ile çektirin. Dolapta kırıntı kalmaması, daha kolay bir şekilde temizlemenize yardımcı olur. Tüm bunları yaptıktan sonra, dolaplarda kullanacağınız temizlik ürünlerini çıkartın.



  1. Deterjan ve sirke karışımını kullanın.

Sirkenin temizlik alanında kullanıldığını daha önce de duymuşsunuzdur. Bu kez sirke ve deterjanı birlikte kullanmanız gerekiyor. Geniş bir kabın içerisine bulaşık deterjanı ve bir çay bardağı sirke koyun. Üzerine su ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız suyun içerisine temiz bir bez batırın ve suyunu sıkın. Ardından dolap kapaklarını ve rafları ovalayarak temizleyin. Eğer bez yerine bulaşık süngeri kullanacaksanız, mutlaka yumuşak kısmını kullanın.

  1. Arap sabunu ile yağları çıkartın.

Deterjanlı sirke ile silmenize rağmen dolaplarınız çok yağlıysa ve bir türlü temizlenmiyorsa, Arap sabunu kullanmayı deneyebilirsiniz. Kalıp halindeki sabunu rendeleyin ve sıcak su ile karıştırın. Bu karışımı bez yardımıyla dolapların içerisine uygulayın ve ovalayarak temizleyin. Arap sabunu dolaptaki yağların kısa sürede temizlenmesini sağlar. 

  1. Diş macunu ile kötü kokuları çıkartın.

Dolabınız temizlenmesine rağmen kötü kokuyorsa, diş macunundan yardım alabilirsiniz. Ufak bir kabın içerisine ılık su dökün. Üzerine bir yemek kaşığı diş macunu sıkın ve macun eriyene kadar karıştırın. Temiz bezi, bu karışıma daldırıp çıkartın. Dolapların içerisini temizledikten sonra, nemli bir bez yardımıyla dolap yüzeyini karışımdan arındırın.

  1. Dolaplarınızı parlatın.

Bulaşık makinesi için üretilen parlatıcılar, dolap kapaklarını temizleme ve parlatma konusunda da son derece etkilidir. Özellikle dolaplarınızda el izi çıkıyorsa, bu yöntemi mutlaka deneyin. Yumuşak bir bezin üzerine makine parlatıcısından bir kapak dökün. Elinizdeki bez ile dolap kapaklarını güzelce silin. Kısa süre içinde kapaklardaki lekelerin çıktığını görebilirsiniz. Islak kalmasını önlemek için, kuru bir bez yardımıyla üzerinden geçebilirsiniz.



  1. Malzemeleri düzenleyerek koyun.

Temizlik işlemi bittikten sonra, dolap raflarına örtü veya kaydırmaz koyun. Eğer dolaplarınız küçük ve eşyalarınız çoksa, dolap içi düzenleyici aksesuarlardan yardım alabilirsiniz. Malzemeleri dolaba koyarken, kategorilere ayırmayı da unutmayın. Örneğin tencereler bir rafa, plastik kaplar bir rafa ve erzaklar bir rafa olacak şekilde yerleştirin. Eşyaların düzenli durması, yemek yaparken daha az yorulmanızı sağlayacaktır. Dolaba koyacağınız erzakları, kavanoz veya farklı kaplara dökerek yerleştirebilirsiniz. Ayrıca kavanozların üzerine etiket yapıştırmak, aradığınızı daha kolay bulmanızı sağlayacaktır. Düzenlemeleri yaptıktan sonra, mutfak dolabı temizliğiniz bitmiş demektir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Mutfak temizliği nasıl yapılır?
  2. Buzdolabı nasıl temizlenir?
  3. Çamaşır makinesi nasıl temizlenir?
  4. Fırın nasıl temizlenir?
  5. Aspiratör filtresi nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

İstanbul Künefe Mekanları: En Lezzetli 10 Künefe Mekanı
Lahana Sarmasının Yanına Ne Gider: 13 Tamamlayıcı Tarif
Crumble Tarifleri: Meyvelerle Hazırlanan 10 Nefis Crumble Tarifi
Pırasa Nasıl Seçilir?
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir: Mide Dostu 15 Besin
Çileğin Faydaları Nelerdir?