Kolajen Böbrek Taşına Sebep Olur Mu?
Kolajen takviyeleri böbreklere zarar verir mi? Kolajen almak böbrek taşı oluşumuna yol açar mı? İşte, kolajen takviyelerinin böbrekler üzerindeki etkileri:

Kolajen, kemik, cilt, eklem ve bağlar olmak üzere vücudun bağ dokusunda bulunan bir proteindir. Et, balık, kümes hayvanları gibi çeşitli gıdalarda bulunan kolajen, ayrıca takviye olarak da alınabilir. Genellikle kemik kaybına karşı koruma sağlamak, cilt elastikiyetini artırmak ve eklem ağrılarını hafifletmek için kullanılır. Ancak, kolajen takviyeleri böbrek taşı oluşumuna yol açabilir.

Böbrek Taşları Neden Olur?

Böbrek taşı, böbreklerde oluşan mide bulantısı, şiddetli ağrı ve kusma gibi semptomlara yol açan bir mineral deposudur. Birkaç böbrek taşı çeşidi olsa da, kalsiyum oksalat en yaygın görülen türdür. Oksalat, bazı besinlerde bulunan bir bileşiktir. Özellikle oksalat içeren besinler tüketmeniz, böbrek taşı oluşumuna yol açabilir. Yetersiz sıvı ve kalsiyum alımı da oksalat emilimini artırır ve böbrek taşının gelişimine katkıda bulunabilir. Bu yüzden oksalat içeren besinler sınırlı bir şekilde tüketilmeli ve günde en az 2 litre su içilmelidir.

Kolajen Böbrek Taşına Neden Olur Mu?

Genelde böbrek taşı geliştirme riski yüksek olan kişilere, kolajen takviyesi alması önerilmez. Aslında araştırmalar, böbrek taşlarını önlemek için oksalat alımını azaltmanın her zaman gerekli olmadığını göstermektedir. Çoğu araştırma, kalsiyum alımınızı artırmanın oksalat emilimini azaltmak ve böbrek taşı oluşumuna karşı koruma sağlamak için daha etkili bir yaklaşım olabileceğini düşündürmektedir. İdeal olarak, böbrek taşı geliştirme riskini azaltmak için günde en az 1.000-1.200 mg kalsiyum tüketmeye çalışın. Her gün yeterince sıvı içtiğinizden emin olmak böbrek taşı geliştirme riskinizi de azaltabilir. Bununla birlikte, böbrek taşı geliştirmeye yatkınsanız veya birincil hiperoksalüri gibi bir durumunuz varsa, yiyeceklerden ve takviyelerden yüksek miktarda kolajen tüketmekten kaçınmak isteyebilirsiniz. Olumsuz sağlık etkilerinden kaçınmak için, kollajen takviyesine başlamadan veya herhangi bir diyet değişikliği yapmadan önce sağlık uzmanınızla konuşmanız da iyi bir fikirdir.

Kolajen, özellikle ileri yaşlarda vücutta daha az üretilmeye başlar. Bu yüzden kolajen takviyeleri, 40'lı yaşlarda daha yaygın kullanılır. Ancak herhangi bir takviyeye başlamadan önce, mutlaka doktorunuzla konuşmanız gerekir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Böbrek taşı oluşumu nasıl önlenir?
  2. Kolajen içeren besinler nelerdir?
  3. Kolajen tipleri nelerdir?
  4. Kahveye kolajen eklenir mi?
  5. Kolajen ne işe yarar?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Hamam Böceği Nasıl Yok Edilir: Evde Uygulayabileceğiniz 5 Çözüm
Çilek Nasıl Dondurulur?
Ağva Kahvaltı Mekanları: Ağva'da Gidebileceğiniz 7 Kahvaltı Mekanı
Bamya Tarifleri: Bamya İle Yapılan 12 Nefis Tarif
Poğaçaların Yumuşak Kalması İçin 10 Pratik Püf Noktası
Avokadonun Kararması Nasıl Engellenir?