Katmer tatlısı, hem görünümü, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakan bir tatlıdır. Katmer denildiğinde birçok kişi baklava gibi şerbetli bir tatlı olduğunu düşünebilir. Ancak katmer yapımında genellikle şerbet kullanılmaz.
Katmer yapımında şerbet kullanılmaz. Katmerin özelliği, incecik hamurun arasına konan kaymak, şeker ve bol Antep fıstığıyla pişerken hafifçe karamelize olmasıdır. Tatlılığı içindeki toz şekerden gelir, ayrıca üzerine şerbet dökülmez. Piştikten sonra yalnızca üzerine biraz daha toz Antep fıstığı serpilir.
Bazı yörelerde veya evde deneme yapanlar katmeri fırından çıkınca çok hafif balla ya da ince bir şerbet gezdirerek tatlandırabiliyor. Ama bu yöntem Antep usulü katmer değil, ev uyarlamasıdır. Gaziantep’te katmere asla şerbet dökülmez.
Katmer zaten yağlı ve kaymaklı olduğu için şerbet dökülürse çok ağır olur. Hamur şerbetle ıslanırsa çıtırlığını kaybeder, özelliğini yitirir. Katmerin asıl güzelliği hafif tatlı, çıtır ve kaymaklı yapısındadır.