Katmer Fırında Mı Tavada Mı Pişer?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Katmerin pişirilme yöntemi de aslında hangi yöre katmeri yapıldığına göre değişir. İki yöntem de kullanılabilir ancak katmerin lezzeti ve dokusu pişirme yöntemine göre değişir.

Eski zamanlarda geleneksel olarak katmerler sac üzerinde (yani büyük yuvarlak demir tavada) pişirilirdi. Bu yöntem hamuru çıtır yapar. Günümüzde ise Gaziantep’te katmer ustaları katmeri daha çok taş fırında pişirir. Taş fırın yüksek ısıda hızlı pişirir, hem çıtırlık hem de eşit pişme sağlar. 

Katmer Fırında Mı Pişirilir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, - Gaziantep katmeri hem tavada (sacda) hem de fırında pişirilebilir, ama profesyonel ustalar daha çok fırını tercih eder. Eğer evde yapacaksanız, en yakın yöntem, önceden ısıtılmış fırında (180–200 °C) pişirmektir. Konya katmeri ya da Anadolu’daki bazı katmer çeşitleri sacda/tavada pişirilir. Bu katmerler daha çok börek tarzında ve yumuşak olur.

Eğer Gaziantep katmeri yapmak istiyorsanız ve fırın imkânı varsa, fırında pişirmek en iyi sonuç verir. Eğer sacın ya da büyük bir yapışmaz tavın varsa, orta ateşte çevire çevire de yapabilirsin, bu da güzel çıtır bir sonuç verir.

  1. Orjinal katmer hamuru nasıl yapılır?
  2. Katmere maya koyulur mu?
  3. Katmerin yumuşak olması için ne yapılır?
  4. Katmer hamuruna süt konur mu?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Michelin Genç Şef Ödülü Nedir, Kimler Alabilir, Değerlendirme Nasıl Yapılır?
Michelin Yeşil Yıldız Ödülü Nedir, Ne Anlama Gelir?
Michelin Bib Gourmand Ödülü Nedir, Kimler Alabilir?
Barbunya Haşlarken Kararmaması İçin Ne Yapılır?
Barbunya Pilakiye Hangi Malzemeler Konur?
Barbunya Pilaki Sıcak Mı Yenir Soğuk Mu?