Güneydoğu Mutfağından Borani Nasıl Yapılır?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Borani, kuzu eti, börülce, nohut ve baharatlarla hazırlanan, üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilerek servis edilen geleneksel bir Anadolu yemeğidir. Hem doyurucu hem de besleyici olan bu tarif, yoğurtlu sıcak yemek sevenler için nefis bir lezzet sunar.

Borani, genel olarak yoğurtlu sebze ya da bakliyat içeren, özellikle Güneydoğu Türk mutfağında kökeni olan bir yemektir. Bu versiyonunda kuşbaşı kuzu eti, börülce ve nohutla hazırlanıyor ve sarımsaklı yoğurtla tamamlanıyor.

Borani Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  1. Yemek için:
  2. 400 g orta yağlı kuzu kuşbaşı
  3. 1 su bardağı haşlanmış nohut
  4. 1 adet soğan, küp doğranmış
  5. 250 g börülce (taze ya da haşlanmış)
  6. 1 tatlı kaşığı tuz
  7. 3 su bardağı sıcak su
  8. 2 yemek kaşığı tereyağı
  9. Köftesi için:
  10. 1 su bardağı ince bulgur
  11. 150 g yağsız dana kıyma
  12. 1 adet soğan (rendelenmiş, suyu sıkılmış)
  13. 1 çay kaşığı karabiber
  14. 1 çay kaşığı pul biber
  15. 1 çay kaşığı tuz
  16. Kızartmak için ayçiçek yağı
  17. Servis için:
  18. 2 su bardağı yoğurt
  19. 2 diş sarımsak (ezilmiş)

Yapılışı: Bulgur, kıyma, rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, karabiber, pul biber ve tuzu bir kaba alın. Bulgurlar iyice yumuşayıncaya kadar yoğurun ve kıvam almasını sağlayın. Harçtan misket büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Bir tepsiye dizip buzdolabında biraz dinlendirin. Orta boy bir tencereyi ocağa alın, tereyağını eritin. Soğanları ekleyip 2-3 dakika hafifçe yumuşayana dek soteleyin. Kuzu kuşbaşıları tencereye alın, yüksek ateşte 2 dakika kadar karıştırarak soteleyin. Etler hafifçe renk aldıktan sonra ateşi kısın. Üzerine doğranmış börülce, haşlanmış nohut ve tuz ekleyin. Sıcak suyu ilave edin, kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 15 dakika pişirin. Küçük ve derin bir tavada ayçiçek yağını ısıtın. Köfteleri birkaç partide, her seferinde 2 dakika kadar altın rengi alana dek kızartın. Ezilmiş sarımsakları yoğurda ekleyin, iyice çırpın. Pişen boraniyi servis tabağına alın, üzerine kızarmış köfteleri yerleştirin ve sarımsaklı yoğurdu gezdirerek sıcak olarak servis edin.

  1. Fasulye Borani Yapmanın Püf Noktaları
  2. Ispanak Borani Yapmanın Püf Noktaları
  3. Yoğurtlu Kabak Borani Yapmanın 10 Püf Noktası

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

4 Aralık Masterchef Türkiye'de İlk Finalist Kim Oldu?
2 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
1 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
2026 Michelin Sommelier Ödülünü Kim Kazandı?
Michelin Yeşil Yıldız Kazanan Restoranlar
Michelin Rehberi Türkiye’nin Tüm Bölgelerini Kapsayacak