Yoğurtlu kabak borani, hafifliği ve lezzetiyle özellikle yaz sofralarının vazgeçilmezlerinden biridir. Lezzetli ve kıvamında bir borani yapmak için bazı ipuçlarına dikkat edilmesi gerekir. İşte yoğurtlu kabak borani yapmanın püf noktaları!
Kabaklar yüksek oranda su içerdiğinden, fazla pişirirsen sulanır. Orta ateşte ve mümkünse az yağla sotelenerek diri kalmaları sağlanmalı.
İnce jülyen veya küçük küpler şeklinde doğramak, yoğurtla karışımda homojen bir yapı sağlar. Çok kalın doğranırsa yoğurdun içinde kaba durabilir.
Kabakları doğradıktan sonra biraz tuz serpip 5-10 dakika bekletip suyunu sıkmak, fazla su salmasını önler.
Boraninin kıvamını tutturmak için süzme yoğurt tercih edin. Yoğurt ne kadar koyuysa, sonuç o kadar lezzetli ve kıvamlı olur.
Soğuk yoğurt sıcak kabaklarla birleşince kesilebilir. Bu yüzden yoğurdu önceden buzdolabından çıkarıp ılıştırmak iyi olur.
Boraniye lezzet katan sarımsağı fazla kaçırmayın; yoğurdun tadını bastırmasın. 1-2 diş yeterlidir.
Sıcak kabak yoğurdu keser. Kabakları pişirdikten sonra mutlaka soğut ve sonra yoğurtla karıştırın.
Tereyağında ya da zeytinyağında pul biber, nane gibi baharatları yakarak üzerine dökmek, lezzet ve görsellik katar.
Yoğurt ve kabak birbirine geçsin diye, boraniyi buzdolabında 15-30 dakika dinlendirmek tadını artırır.
İsteğe bağlı olarak ince kıyılmış dereotu, boraniye taze ve aromatik bir dokunuş katar.