Nane Nasıl Yetiştirilir: Adım Adım Evde Nane Yetiştirme Teknikleri
Evde nane nasıl yetiştirilir? Nane nasıl çoğaltılır? Nane sapı nasıl ekilir? İşte, evde kendi bitkisini yetiştirmek isteyenler için, adım adım nane yetiştirme teknikleri:

Evinde doğal sebze ve meyve yetiştirmek isteyenleri böyle alalım. Hem sağlıklı beslenmek, hem de ev ekonomisine katkıda bulunmak için evde sebze yetiştiriciliği oldukça popüler durumda. Basit yöntemlerle ekilen ve yetiştirmesi oldukça kolay olan bir malzemeyi size sunuyoruz; nane. Adım adım nane nasıl yetiştirilir sorusunun cevabını görünce siz de saksı ve toprağınızı hazırlayıp nane yetiştirmeye başlayacaksınız, bizden söylemesi. Daha önce nanenin faydalarını tek tek anlatmış, sağlığımız açısından ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. Saksıda nane yetiştirme yöntemlerini tek tek uyguladıktan sonra, büyüyen nanelerinizi nasıl değerlendireceğinizi bilemiyorsanız, evde nane nasıl kurutulur yazımızdan yararlanabilirsiniz. İşte, adım adım evde nane yetiştirme yöntemleri:

Evde Nane Nasıl Yetiştirilir?

  1. Saksı ve Toprak Seçimi:

Nane, humuslu ve biraz kumlu toprakları sever. Bu yüzden nane ekimi için humuslu toprak veya verimli bahçe toprağı kullanmanız gerekir. Nane yetiştirmek için kullanacağınız saksının çok büyük veya çok küçük olmaması gerekir. 20-25 cm derinliğinde ve 30-40 cm çapında bir saksı almanız yeterlidir. Ancak kullanacağınız saksının altında fazla suyu akıtmak için drenaj delikleri olmalıdır. Suyun etrafı pisletmemesi için saksı tablası da alabilirsiniz.

  1. Nane Fidesini Hazırlamak:

Nane ekimi için, 1 adet taze nane demedi alın. İmkanınız varsa bahçeden toplamak daha iyi sonuç verir. Nane demetlerinin ana dalını dikkatli bir şekilde kesin. Gövde kısımlarındaki nane yaprakları ve yan dalları da temizleyin. Fakat ana dalın en üst kısmında mutlaka nane yaprakları bırakın. Ana dalların her birini ayrı ayrı su bardaklarına yerleştirin. Temiz suyla doldurduğunuz bardaklara naneyi dik duracak şekilde yerleştirin. Bu bardakları güneş gören bir yerde bekletin. Bardağın içindeki su miktarı azaldıkça üzerine ekleme yapın. Nanenin kökleri çıkmaya başlayana kadar bekletin.

  1. Nane Fidelerini Ekmek:

Saksının en alt kısmına 1-2 adet küçük taş parçaları yerleştirin. Saksının 3/4'ü dolacak şekilde toprağı ekleyin. Ancak toprağı çok bastırmamaya ve sıkıştırmamaya özen gösterin. Toprağın içinde 5-6 cm'lik oyuklar açın. Bu oyuklara nane köklerini yerleştirin. Üzerine bastırmadan toprak ilave edin.

  1. Sulama:

Nanenin sulama ihtiyacı toprağın nem oranına göre değişir. Her gün işaret parmağınızda toprağı kontrol edin. Kurumaya başladığında yapraklara gelmeyecek şekilde toprağı sulayın. Nanelerin büyümesi için toprak sürekli nemli kalmalıdır. Kış aylarında sulama işlemini daha az, yaz aylarında ise daha çok yapabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken diğer nokta, sulama esnasında nane yapraklarına su gelmemesidir.

Evde Nane Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Yukarıda bahsettiğimiz gibi sulama işlemini dikkatli yapmalı, yapraklara su değmemesine özen göstermelisiniz.
  2. Naneyi yetiştirirken saksıları bolca güneş alacak ama doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak yerlere yerleştirin. En ideal yer pencere kenarlarıdır.
  3. Saksı tablasında su birikirse, bu suyu hemen boşaltın. Aksi takdirde nane kökleri çürümeye başlayacaktır.
  4. Naneleri sık sık ısınan cihazların yakına yerleştirmemelisiniz.
  5. Naneler uzamaya başladıktan sonra en az 3 kat yaprak çıktığından emin olun. 3 kat yaprak çıktıktan sonra makasla üst kısımlarını budayabilirsiniz.
  6. Nanenin en verimli olduğu dönemler ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarıdır. Evin içinde dört mevsim ekilse de, bu aylarda daha verimli olur.

Şunlara da göz atın;

  1. Evde limon nasıl yetiştirilir?
  2. Evde kapya biber nasıl yetiştirilir?
  3. Saksıda domates nasıl yetiştirilir?
  4. Evde patates nasıl ekilir?
  5. Evde avokado yetiştiriciliği

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

İstanbul Künefe Mekanları: En Lezzetli 10 Künefe Mekanı
Lahana Sarmasının Yanına Ne Gider: 13 Tamamlayıcı Tarif
Crumble Tarifleri: Meyvelerle Hazırlanan 10 Nefis Crumble Tarifi
Pırasa Nasıl Seçilir?
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir: Mide Dostu 15 Besin
Çileğin Faydaları Nelerdir?