Enteral Beslenme Nedir, Nasıl Uygulanır?
Enteral beslenme nedir? Enteral beslenme ürünleri nelerdir? Enteral beslenme kimlere ve ne zaman uygulanır? İşte, Dyt. Gülçin Işık'tan enteral beslenme:

Enteral beslenme, gastrointestinal (GI) sistem yoluyla gıda alımını anlatan bir ifadedir. GI yolu ağız, yemek borusu, mide ve bağırsaklardan oluşur. Beslenme ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar kalori alamadığınızda tüple besleme zorunluluk haline gelebilir. Bu durum fiziksel olarak kişinin yemek yiyemediği, güvenli bir şekilde besin alamadığı ya da kalori ihtiyacının kişinin yemek yeme kapasitesinin çok ötesinde geçtiği durumlarda yaşanıyor. Diyetisyen Gülçin Işık, bu noktada enteral beslenmenin ihtiyaç duyulan tüm besinlerin ağızdan veya tüple alınmasını ifade ettiğini söylüyor. Enteral beslenme konusuna yakından bakalım. 

Enteral Beslenme Nedir?

Işık, enteral beslenme ile ilgili şu bilgileri paylaşıyor: Yaşamak için beslenmeye ihtiyaç duyarız. Bazı durumlar da beslenmemizi etkileyebilir. İştah azalması, yutma güçlüğü veya yemek yemeye engel olabilecek herhangi bir hastalık olması durumunda kişinin günlük beslenmesini sağlayabilmek adına enteral beslenme desteğini kullanırız. Bu hastalıkların durumuna göre beslenme modeli parenteral (damar yoluyla) da olabiliyor. Ancak önceliğimiz her zaman için normal beslenmeye en yakın haldir. Bu yüzden enteral beslenme üzerinde yoğunlaşacağım.

Enteral Beslenme Ne Zaman Uygulanır?

Enteral beslenme, ihtiyaç duyulan tüm besinlerin ağızdan veya tüple beslenilmesi olarak ifade edebiliriz. Beslenme miktarı, türü, çeşidi, yolu tamamen kişiye özel uygulanmaktadır. Hastalığının iyileştirilmesine, oluşabilecek enfeksiyonların engellenmesine yönelik, mümkün olduğunca normal yaşam tarzına uygun olacak şekilde bireysel olarak karar verilir. 

Enteral Beslenme Kimlere Uygulanır?

  1. Çocuklarda yeme bozukluklarına bağlı durumlarda,
  2. Artan enerji gereksinimine yönelik durumlarda,
  3. Metabolik bozukluklar var olduğunda,
  4. Enfeksiyon veya yeme bozukluğu yaşayan hastalarda,
  5. Ameliyat sonrası ağız yoluyla beslenemeyen hastalarda,
  6. Kanser tedavisi görenlerde,
  7. Yüz yaralanmalarında,
  8. Yutma güçlüğü (disfaji) çekenlerde,
  9. Yemek borusunda sorun olduğunda,
  10. Pankreas iltihabı olduğunda,
  11. Engelli olma hali durumlarında,
  12. Anoreksiya gibi yeme bozukluğu yaşayan hastalarda,
  13. Mide felci (gastroparez) gibi durumlarda,
  14. Dekübit ülser (bası yarası) gibi durumlarda,
  15. Travma ya da depresyon durumlarında,
  16. ALS hastalarında enteral beslenmeye başvurulabilir.

Enteral Beslenme Ne İşe Yarar?

Enteral beslenme, sindirim sisteminin (gastrointestinel sistemin) düzgün çalışmasını sağlar. Tüm besin maddelerinin emilimini sağlayarak, yağ ve protein metabolizmasını destekler. Bağırsakların pH değerini ve florasını korumaya yardımcı olur. Yara iyileşmelerini hızlandırmaya yardımcı olur, enfeksiyöz durumlardan korur. 


Bu enteral tüpler nazogastrik, oral gastrik, nazoduedonal, nasojejunal şeklinde olabilir ya da tüpe gerek duyulmadan enteral solüsyonlar olarak kullanılabilir. Bu da hastanın/kişinin mevcut hastalık durumlarına bağlı (diyabet/laktoz intoleransı vb.), ihtiyaç duyulan kalori ihtiyacına göre bireysel olarak karar verilmektedir. 

Enteral Beslenme Ürünleri Nelerdir?

  1. Standart,
  2. Lifli,
  3. Hiperkalorik,
  4. Diyabetik,
  5. Glutamin içeren,
  6. Laktozsuz,

Hastalığa özel olarak farklı farklı çeşitlerde bulunmaktadır. 


Önemli Not: Her ne kadar iyileştirici etkilerinden bahsetmiş olsak da enteral beslenmeye bağlı; kabızlık, ishal, dehidrasyon, karında enfeksiyon, cilt sorunları gibi farklı problemlerle karşılaşabilirsiniz. Böyle durumlarda mutlaka doktorunuza başvurun. 


Yazar:

Dyt. Gülçin Işık

instagram.com/isik_gulcin


Şunlara da göz atın;

  1. Ayurvedik beslenme nedir?
  2. Bariatrik beslenme ne işe yarar?
  3. İçgüdüsel beslenme nasıl uygulanır?
  4. Kan grubuna göre beslenme
  5. Hastalıklara özel beslenme önerileri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Pırasa Nasıl Seçilir?
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir: Mide Dostu 15 Besin
Çileğin Faydaları Nelerdir?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Guarana Nedir, Faydaları Nelerdir?