Eldeki Biber Yanmasına Ne İyi Gelir?
Eldeki acı biber acısı nasıl geçer? Biber yanmasına ne iyi gelir? biber yanmasını ne geçirir? İşte, eldeki biber yanmasına iyi gelen 10 doğal yöntem:

Özellikle kışlık hazırlıkları esnasında meydana gelen biber yanması, uzun süre acı biber ile temas etmekten kaynaklanan bir sorundur. Su ile defalarca yıkanmasına rağmen geçmeyen eldeki biber acısı, rahatsızlık veren bir durumdur. Ellerin yüzle temas etmesi halinde başka bölgelere de bulaşabilen bu durum, evdeki doğal yöntemlerle kolayca çözülebilir. 'Eldeki biber yanmasına ne iyi gelir?' diye merak edenler için uygulayabileceğiniz pratik yöntemleri yazımızda derledik.

Eldeki Biber Yanmasına Ne İyi Gelir?

  1. Domates


Domateste bulunan likopen, acı biberin acısını geçirmek için oldukça etkilidir. Biber nedeniyle eliniz yanıyorsa, bir adet domates doğrayın. Domatesin suyu elinizdeki acıyı kısa sürede geçirir.

  1. Yoğurt


Yanık tedavisinde en çok kullanılan yöntem yoğurttur. Yoğurdun içeriğinde bulunan probiyotikler, eldeki acının geçmesine yardımcı olur. Eldeki biber yanığını geçirmek için, yanan bölgelere bir miktar yoğurt sürüp bekleyin. Daha sonra bol suyla elinizi yıkayabilirsiniz.

  1. Limon


Asitli bir yapıya sahip olan limon, eldeki biber acısını alır. Ancak çok fazla bekletmemeye özen göstermek gerekir. Limonu ikiye bölüp elinizi ovuşturarak acıdan kurtulabilirsiniz. Ayrıca limon, tırnak sağlığını da olumlu yönde etkiler.

  1. Telve


Cilt bakımında sık sık kullanılan kahve telvesi, eldeki biber yanığını geçirmek için de kullanılır. Ancak kullanacağınız telvenin eli yakmayacak şekilde ılık veya soğuk olması gerekir. Avcunuza aldığınız kahve telvesiyle ellerinizi ovuşturarak biber yanığından kurtulabilirsiniz.

  1. Süt


Süt de yanıklara iyi gelen besinlerden biridir. Elinizdeki biber yanığını geçirmek için, geniş bir kaseye süt doldurun. Elinizi sütün içerisinde 10 dakika bekleterek biber yanması şikayetinden kurtulabilirsiniz.

  1. Sirke


Asidik bir yapıya sahip olan sirke, tıpkı limon ve domates gibi eldeki biber acısını geçirir. Geniş bir kaseye sirke doldurun. Elinizi sirkenin içerisinde 10 dakika beklettikten sonra bol suyla durulayın.

  1. Nemlendirici Krem


Biberden yanan ellerinize yanık kremi veya nemlendirici krem sürerek acının geçmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca diğer yöntemlerden birini uyguladıktan sonra, elinizin kurumasını önlemek için de mutlaka nemlendirici krem kullanın.

  1. Soğan Suyu


Soğanı doğrayıp suyunu sıkın. Elde ettiğiniz su ile ellerinizi ovuşturun. Soğan suyu eldeki biber yanmasını kısa sürede geçirse de, elde ağır bir koku bırakabilir. Bu yüzden diğer yöntemler daha fazla tercih edilir. 

  1. Çamur


Evde bitki yetiştiriyorsanız veya toprağınız varsa, bir miktar toprağı su ile ıslatarak çamur haline getirin. Elde ettiğiniz çamur ile elinizi ovalayın. Böylece eldeki biber yanması problemini giderebilirsiniz.

  1. Metal Kaşık


Metal bir kaşığı elinize alın ve kaşığı yıkayın. Yıkama esnasında metal kaşığı elinizin her yerine sürün. Metal kaşık 2-3 dakika içinde biber yanmasını hafifletir, yaklaşık yarım saat sonra ise tamamen geçirir.


Uyarı: Bazı yörelerde eldeki biber yanmasını geçirmek için çamaşır suyu kullanılmaktadır. Ancak çamaşır suyunu doğrudan ele sürmek ve bekletmek cilt kanseri başta olmak üzere birçok sağlık problemine yol açabilir ve sakıncalıdır. Sağlığınız için çamaşır suyu gibi kimyasal ürünlere doğrudan el ile temas etmeyin.


Şunlara da göz atın;

  1. Evde tırnak bakımı nasıl yapılır?
  2. Güneş yanığına ne iyi gelir?
  3. Mide yanması nasıl geçer?
  4. Topuk çatlaklarına ne iyi gelir?
  5. Kepek nasıl geçer?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Guarana Nedir, Faydaları Nelerdir?
Neden Yemek Yaparken Tahta Kaşık Kullanmalıyız?
Çiğ Sosis Yenir Mi?