Bayat ve Taze Hamsi Nasıl Anlaşılır?
Bayat hamsi nasıl anlaşılır? Hamsinin tazeliğini nasıl anlayabiliriz? En sevilen balık çeşitlerinden biri olan hamsi, taze taze tüketilmesi gereken bir balıktır. İşte, taze ve bayat hamsiyi ayırt etme yöntemleri:
Bayat ve Taze Hamsi Nasıl Anlaşılır?

En sevilen ve en çok tüketilen balık çeşitlerinden biri olan hamsi, kızartması, buğulaması ve ızgarada yapılmasıyla farklı lezzetler sunar. Kimi zaman pilav olarak tüketilir, kimi zaman hamsi kuşu köftesi olarak karşımıza çıkar. Boyutu küçük olmasına rağmen lezzetiyle ön plana çıkan bu balık, bol limonlu salatalarla birlikte servis edilir. Ancak hamsiyi aldıktan sonra birkaç gün beklettiyseniz veya balığı alırken tazeliğinden emin olamıyorsanız, aklınıza ''Bayat hamsi yenir mi?'' sorusu gelebilir. Bayat hamsi bozulmadığı sürece tüketilebilir ancak lezzetinde farklılıklar olacaktır. Bu yüzden bayat hamsiyi ayırt etmek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz.

hamsi

Taze Hamsi Nasıl Anlaşılır?

  1. Taze hamsi, denizden yeni çıktığı için deniz kokusunu taşır.
  2. Dış rengi parlak ve canlıdır. Gümüş tonları görülür.
  3. Hamsi dokunulduğunda kaygan, sıkı ve elastik bir yapıdadır.
  4. Gözleri canlı ve berraktır.

  1. Sağlıklı bir görünümü vardır ve yüzgeçleri düzgündür.
  2. Ortasındaki kılçık ayıklanırken, et kılçığa takılarak gelir.
  3. Ne çok sert, ne de çok yumuşaktır.

Bayat Hamsi Nasıl Anlaşılır?

Hamsinin bayat olduğunu nasıl ayırt edebilirim derseniz şu özellikleri kontrol edebilirsiniz;

  1. Keskin, ağır ve hoş olmayan bir kokuya sahiptir. Eğer balıktan kötü kokular geliyorsa, bozuk veya bayat olabilir.
  2. Eğer dış rengi soluksa ve donuk bir görünüme sahipse, balıklar bayatlamıştır.
  3. Bayat hamsinin yüzgeçleri soluk renktedir. Bu alanlar çürüme belirtisi gösterebilir.
  4. Gözleri mat, kırmızı ve donuk görünüyorsa bayatlamış olma ihtimali yüksektir.
  5. Hamsiye dokunduğunuzda sert yapıdaysa ve parmaklarınızda yapışkan bir his bırakıyorsa bayatlamıştır.
  6. Hamsiyi ortadan ayırıp kılçığını çıkarmaya çalıştığınızda, kılçık etten hemen ayrılıyorsa, balıklarınız bayatlamıştır. 

Hem hamsi, hem de diğer balıklar taze bir şekilde tüketilmelidir. Özellikle balığı aldıktan sonra hiç bekletmeden pişirin ve tüketin. Eğer bekletmeniz gerekiyorsa, doğru koşullar altında saklayın. Bayatlayan balıklar mide sorunlarına ve zehirlenmelere yol açabilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Kolay hamsi tarifleri
  2. Hamsi nasıl temizlenir?
  3. Hamsinin yanına ne gider?
  4. Balık pişirirken yapılan hatalar
  5. Dondurulmuş balık nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Afyon Pastırması AB’den Coğrafi İşaret Tescili Aldı
7 Farklı Ülkenin 7 Popüler Kahvaltısı
Japon Salatası Sunomono İçinde Ne Var?
Limonlu Yaz Pastası Yapmanın Püf Noktaları
10 Dakika Tatlısı: Az Malzemeyle Maksimum Lezzet
İtalyan Salatası Nasıl Yapılır?