Hira Tatlısı

Hira Tatlısı
04 Nisan 2024

Tokat mutfağıyla özdeşleşen hira tatlısı, irmikle hazırlanan şerbetli bir tatlıdır. Özellikle bayram sofralarında sık sık yer verilen irmikli hira tatlısı, yumuşacık hamuru ve kısa sürede hazırlanmasıyla çok sevilir. Bazı yörelerde haşhaşa batırılarak sunulan irmikli hira tatlısı, ceviz veya fındık gibi kuruyemişlerle zenginleştirilebilir. Şerbeti kaynatılmadan hazırlanan bu tatlı, isteğe göre dondurma ve kaymakla servis edilebilir. Listedeki malzemeler hazırsa, Tokat mutfağından nefis irmikli hira tatlısı yapımına geçebiliriz.

Şerbetli tatlılar sevenler için nefis midye tatlısı, kaymakpare ve dudove tarifini buraya bırakıyoruz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 7 Kişi Kaydetti
Hira Tatlısı için

Malzemeler

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı un
  • 1/2 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu

Bulamak için:

  • 1/2 su bardağı irmik

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
Hira Tatlısı

Nasıl Yapılır

  1. İlk olarak şerbeti hazırlayarak başlayın. Şeker ve suyu bir tencereye alın ve ocağın altını yakın.
  2. Şekerler eriyene kadar sürekli karıştırın. Şerbeti kesinlikle kaynatmayın. Şekerler eridiğinde kaynamadan hemen önce ocağın altını kapatın ve soğuması için kenarda bekletin.
  3. Hamur için gerekli olan tüm malzemeleri bir kabın içerisine alın ve karıştırın.
  4. Hamur ele yapışacak yumuşak bir kıvam alana kadar yoğurun.
  5. Geniş bir kaseye yarım bardak irmik koyun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçaları kopartın ve elinizde yuvarlayın.
  6. Hazırladığınız hamurları irmiğe bulayarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  7. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında hamurları ortalama 25 dakika pişirin.
  8. Tatlıyı fırından çıkartır çıkartmaz, soğuyan şerbeti üzerinde gezdirin ve şerbeti çekmesi için kenarda bekletin.
  9. Tatlı tamamen şerbeti çektiğinde üzerini hindistan cevizi veya antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Püf Noktası
  • Daha önce dediğimiz gibi şerbet, şeker eriyene kadar pişirilmeli ve kesinlikle kaynatılmamalıdır.
  • Hamura şekil vermekte zorlanıyorsanız, avuç içinizi hafifçe ıslatın.
  • Hamur parçalarını fırın tepsisine aralıklı olacak şekilde dizin.
  • Birçok şerbetli tatlıda olduğu gibi, şerbeti dökerken tatlı sıcak, şerbet soğuk olmalıdır.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo