Iza Bulgur Pilavı

Iza Bulgur Pilavı
31 Mart 2024

Bolu yöresinin meşhur lezzetlerinden biri olan ıza pilavı, ıza bulguru ile hazırlanır. Bolu'nun Seben ilçesinde yıllık ortalama 200 tonun üzerinde ıza bulguru elde edilmektedir. Tarladan özenle toplanan bu bulgur, Osmanlı döneminden miras kalan lezzetlerden biridir. Siyez bulguruna benzeyen ıza bulguru, ilçe merkezinde ve köylerde normal pirinçten daha fazla tüketilmektedir. Iza bulguru, şeker, kanser, kalp ve damar hastalıklarına karşı önleyici bir etkiye sahiptir. Malzemeler hazırsa, Bolu usulü ıza bulgur pilavı tarifine geçebiliriz.

Yöresel tatlar sevenler için nefis firik pilavı ve büryan pilavı tarifini öneriyoruz.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Iza Bulgur Pilavı için

Malzemeler

  • 2 su bardağı ıza bulguru
  • 2 adet domates
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
Iza Bulgur Pilavı

Nasıl Yapılır

  1. Geniş bir tencere içerisine bulguru ekleyin ve üzerine 4 bardak su ekleyerek ıslatın.
  2. Bulgurun şişmesi için bir süre bekleyin.
  3. Sarımsağı ince ince kıyın ve tereyağını bir tencereye alın.
  4. Yağ eridiğinde içine sarımsağı ekleyerek kavurun.
  5. Ardından ıslattığınız bulguru ekleyin.
  6. Daha sonra su, tuz ve rendelenmiş domates ilave edin.
  7. Bulgur suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
  8. Bulgur suyunu çekip tamamen piştiğinde ocağın altını kapatın.
  9. Tencerenin kapağını kapatarak 15-20 dakika demlenmesi için bekleyin.
  10. Iza bulgur pilavını, orman kebabı ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo